Läser om den äldre kvinnan som trots svårigheter i vardagslivet nekats färdtjänst. I kommunens svar får vi kännedom om en förändring - beslutsenheten äldreomsorg är bortkopplad, nu är det avdelningen ”färdtjänst och avgifter ”som avgör. Bara det säger ju en del, vad kan dessa om äldre som inte äldreomsorgen kunde.
Jag vet genom säkra uppgifter att det krävs ett läkarintyg innan man alls får prata med någon när man söker färdtjänst. Detta läkarintyg kostar omkring 1 200 -1 300 kronor.
Nu är det så att det finns pensionärer i vilkas knappa budget det inte finns plats för en sådan utgift. Det är ju heller ingen garanti att deras ansökan beviljas.
Jag ser en ständig försämring i vår kommuns så kallade ”äldreomsorg”. Särskilda boenden har (trots ökning av äldre) minskat, nybyggnationer tycks vara långt borta, likaså de efterlängtade trygghetsboendena.
Vi äldre tvingas därför att med hemtjänstassistans bo kvar i våra, kanske inte längre så lämpliga, bostäder med trappor etcetera.
Vi har ett så kallat Resecentrum som inte kan användas av äldre eftersom färdtjänsten endast får köra till väntsalen, vilken ligger en bra bit ifrån busshållplatserna. Färdtjänsten borde vara ett andningshål för de äldre, att med hjälp av den kunna fara och handla själv, kanske träffa sina vänner, kanske lyssna till en konsert.
Mina frågor blir då:
Ska våra kommunpolitiker ensidigt satsa på dem som ser fram emot ett tjusigt Kulturhus inklusive lyxhotell, på vårt ishockeylag, dyr inredning i kommunhuset och så vidare, men glömma dem som är inne i livets sista årtionden.
Jag frågar också varför Kommunala pensionärsrådet (KPR) inte fått information i denna fråga.
Till sist: Tänk efter den 9 september på vem du lägger din röst!
Ulla Martinsdotter