Dags att förbättra studiebidraget

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix

Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-02-25 02:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många ungdomar är idag stressade över att de har för lite pengar Men att ha ett extrajobb när man studerar gör att man inte har lika mycket tid och ork att lägga på studierna. Därför får man i snitt ett sämre resultat på prov och inlämningar.

Jag tycker det är orättvist att de som har hög frånvaro kan ha lika mycket i studiebidrag som de som aldrig är borta. Man borde därför ge studiebidraget i procent efter hur många procents närvaro man har.

Jag tycker även att studiebidraget borde korrigeras efter prestation då närvaro inte är helt rättvisande, man kan faktiskt sitta på en lektion utan att göra något vettigt.

Alla elever har olika förutsättningar när det kommer till betyg och liknande men det kanske betyder att de som faktiskt har det lite jobbigt med att nå de bättre betygen får ännu en anledning att kämpa lite hårdare.

Som det är idag ändras inte studiebidraget i takt med inflationen vilket gör att vi egentligen får mindre och mindre för varje år som går. Därför borde det ske en årlig korrigering så att studiebidraget hänger med i inflationen.

Man borde alltså höja grundsumman i studiebidraget så att ungdomar har råd att leva och göra saker på sin fritid.

Därefter borde man göra en sammanvägning varje månad av närvaro och prestation som avgör hur mycket man får i studiebidrag.

Detta skulle även göra ungdomarna mer motiverade att prestera bra på prov och de skulle delta på fler lektioner.

Amanda Berglund

Ek 2, Anderstorpsskolan

undefined
Bildmontage. Arkivbilder: Scanpix
Läs mer om