Jag möts av glada miner och en trygg känsla då jag och min son kliver in på förskolan. Jag klär av honom och pussar honom ”hej då”.
Så här är det för mig och förmodligen för många av er föräldrar som lämnar era barn på förskolan. Annat vore konstigt eftersom detta ingår i pedagogernas jobb – att inge trygghet till oss föräldrar, vi ska känna att vårt/våra barn kommer att få sin bästa dag just idag.
Men hur ser verkligheten egentligen ut på många förskolor och hur påverkar denna verklighet våra barn och deras pedagoger?
Studier visar att när barngrupperna blir för stora blir pedagogiken lidande. Studier visar också att barn som gått i stora förskolegrupper oftare är inblandade i konflikter när de går i skolan.
Studier visar även att stora barngrupper leder till att barnen tvingas möta allt för många vuxna vilket påverkar deras anknytning och deras möjligheter att skapa trygghet.
Vi fortsätter med Skolverkets rekommendationer: Barn mellan ett och tre år bör vistas i en barngrupp på max tolv barn, barn mellan fyra och fem år i en barngrupp på max 15 barn.
I Skellefteå kommuns förskolor såg det ut så här i februari 2018:
56 barngrupper av 209 grupper har ett barnantal på 20 barn eller mer . I 93 barngrupper är det mellan 16 och 19 barn. Endast 58 barngrupper av 209 följer skolverkets riktlinjer på max 15 barn.
Men nej, det gör de inte heller eftersom det gäller barn upp till fem år. För barn mellan ett och tre år mår enligt Skolverket bäst av att vistas i en grupp med max tolv barn.
Så till er föräldrar, våga se förbi personalens leenden på morgonen. För idag handlar allt om pengar. Men när det gäller barnen så bör deras hälsa och välmående gå före ekonomi. Alltid.
Låt barnen växa upp och bli trygga starka individer.
Låt oss ge dem alla möjligheter till det.
Elin Forsberg, Kusmark