Är kommande länskliniker himmel eller helvete?

Not Found2016-09-21 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra med en likartad organisation för all lasarettsverksamhet inom landstinget i Västerbotten. Idag är organisationen något av en mischmasch där vissa enheter tillhör länskliniker medan andra är fristående.

Jag vill hålla upp ett par varningsflaggor inför den planerade förändringen av organisationen på våra sjukhus:

* Det kan bli svårare att rekrytera läkare till Lycksele och Skellefteå. Ett välkänt faktum är att det inte gått att rekrytera läkare till öron- näsa-halsmottagningen i Skellefteå.

* Risk för stängning av de kirurgiska akutmottagningarna på grund av mer produktionskirurgi som kan innebära tapp av kompetens.

* Vad händer med den väl fungerande intraprenaden på ögonklinikerna i Lycksele och Skellefteå?

* Vad händer med den framgångsrika forskningen som bedrivs på Skellefteå lasarett?

* Ska ST-läkarna åka mellan lasaretten i Umeå, Lycksele och Skellefteå för att bli klar med utbildningen? Det innebär ibland fyra timmars pendling per dag i minst ett år av utbildningen.

* Organisationen med länskliniker kan bygga barriärer mellan olika kliniker på samma sjukhus.

* Tidigare fanns en högre chef på lasaretten med budget- och beslutsmandat. Nu sitter cheferna i Umeå där de är ”fotbojade” och är per automatik alltid frånvarande på två av de tre sjukhusen.

* Länsklinkerna kan försvåra nya samarbeten med en sammanhållen vårdkedja mellan landsting och kommuner.

Förutsätter att de nya chefstjänsterna kommer ut för sökning. Att någon från Skellefteå eller Lycksele ska bli verksamhetschef är väl en nåd att stilla bedja om.

Tage Ljungholm

Skellefteå

Därför landar ansvaret för att ställa upp för vården på oss medborgareVid månadsskiftet tas beslut - länskliniker eller inte – så påverkas vården vid Skellefteå lasarett´