Är det en sådan näringslivschef vi vill ha?

Signaturen Småföretagare ifrågasätter att Skellefteå kommun utsett Bengt Ivansson till näringslivschef. Kommunchef Kristina Sundin Jonsson besvara kritiken. Bengt Ivansson beskriver de konkurser som tas upp i insändaren

Arkivbild: Lars Eriksson

Arkivbild: Lars Eriksson

Foto: Foto: Insändarredaktionen

Not Found2013-01-12 02:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man läser att Bengt Ivansson ska få jobbet som ny näringslivschef i Skellefteå så funderar man över vilka kvalifikationer som behövs för jobbet. Man inser snabbt att kommunens anlitade rekryteringsbyrå inte gjort sitt jobb.

Bengt Ivanssons CV innefattar numera nio konkurser. Kvoten för motgångar torde vara uppfylld.

Dessutom ser det ut som att han systematiskt bestrider fakturor till dess att leverantören/företagaren ger sig och sätter ned priset. Att sedan betala vissa fakturor när Norran avslöjar honom får väl ses som patetiskt, och att rättfärdiga sitt handlande med att säga att man skapat tillväxt.

Det är minst sagt tvivelaktigt att betala vissa leverantörer före andra, vilket ger en kraftig signal på att Bengt Ivansson lever i en fantasivärld som han tror skyddar från allt!

Hur många företagare som bara knyter näven i byxfickan istället för att gå till inkasso kan vi bara gissa. Förhoppningsvis får de mod att framträda nu .

Att sedan kalla sig entreprenör får väl tas med en nypa salt då i stort sett alla Bengts Ivanssons bolag har visat röda siffror i flera år. Varför?

Är det en sådan näringslivschef vi vill ha? Det är många som blivit drabbade av Bengt Ivanssons löften/ betalningssvårigheter!

Att vi ska finna en ”felfri” näringslivschef tror vi företagare inte på, men man måste kunna ha förtroende och lita på dennes ord till 100 procent.

Regionchef Torbjörn Halvardsson, som företräder de flesta företagarna i Västerbotten, uttalar sig i Norran 6 december om att Företagarna Västerbotten inte har förtroende för Bengt Ivansson. Det torde räcka för gemene man, men inte för Skellefteå kommun!

Posten som näringslivschef är mycket viktig, och moralen i dennes handlande ska inte ge signaler att det är rätt att använda oss småföretagare som bank. En nyanserad debatt gällande tillsättningen av tjänsten som näringslivschef behövs!

Småföretagare i Skellefteå

SVAR DIREKT AV KOMMUNCHEF KRISTINA SUNDIN JONSSON

Jag vill först tacka för era åsikter och synpunkter.

Det känns, som jag tidigare uttryckt det, väldigt viktigt att ha en total transparens när den här typen av diskussioner uppstår. Syftet med satsningen på ett näringslivskontor är att utveckla kommunens företagar- och företagsklimat. Om det finns brister i förfaringssätt och hantering i viktiga processer är det viktigt att dessa åtgärdas. Att arbeta med ett förbättrat företagsklimat är ett prioriterat område såväl i dag som i framtiden.

Jag är personligen ytterst ansvarig för rekryteringen av tjänsten som näringslivschef. Jag uppskattar också en öppenhet i denna viktiga fråga och emotser definitivt en nyanserad debatt.

Därför skulle jag gärna vilja hitta konstruktiva forum som uppmuntrar till dialog. För att lyfta frågan bjuder jag in företagare, privatpersoner och organisationer att träffa mig, tillväxtkontorets styrgrupp samt vår näringslivschef Bengt Ivansson för att samtala och lyfta frågor i ett öppet och fritt forum.

Det sker i form av ett frukostmöte och det arrangeras torsdagen den 7 februari.

Ni som på förhand vill bidra med frågor eller synpunkter till mig är välkomna att göra det.

Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Skellefteå kommun

SVAR DIREKT AV  NÄRINGSLIVSCHEF BENGT IVANSSON

Konkurser för ett företag är alltid tråkigt, och det är aldrig någon som vinner, vare sig leverantörer, medarbetare, företagaren eller samhället. Jag vill här beskriva de konkurser du nämner i din insändare.

Jag har suttit som styrelseledamot i många mindre nystartade företag och som alla vet så överlever inte alla företag. Tre av dessa företag gick i konkurs. När det börjar gå tungt för ett företag är det många som väljer att lämna sitt uppdrag för företaget. Min filosofi har alltid varit att fortsätta vara med och stötta företaget även i tider då det går tungt.

I slutet på 1980-talet när Zone-System skulle bygga en ny fabrik på Hedensbyn i Skellefteå blev rådet att för att minska kostnaden för investeringen beslutade bolagets styrelse att köpa tre vilande aktiebolag med obeskattade pengar. Orsaken var att det var det enda sättet att kunna använda de nationella investeringsfonderna, något som då var mycket vanligt för norrländska industriföretag.

Trots en jurist och revisorers noggranna undersökningar av de tre bolagen visade det sig att de tre bolagen var inblandade i en stor skattehärva. Det tog oss tre år att få rätt i domstol. Under tiden blev de tre bolagen försatta i konkurs på grund av de stora skattefordringarna. Zone-System är i dag en väl fungerande industri.

I början av 1990-talet startade vi Pulverline. En fabrik byggdes tillsammans med Samhall/Safac som också skulle fylla fabriken med 50 procent av produktionen. Strax innan starten beslutade Samhall/Safac att inte lägga sina jobb där. Det var ett avgörande bortfall i produktionen och företaget gick i konkurs efter cirka ett år.

Konkursförvaltaren fick ett bud på att flytta företaget till södra Sverige, vilket jag motsatte mig, och valde att köpa tillbaka företaget och starta igen. Det var lågkonjunktur och företaget fick inte tillräcklig produktion därför gick Pulverline i konkurs igen efter cirka ett år.

Sedan fick konkursförvaltaren ett bud på att flytta företaget till Umeå och återigen valde jag att köpa tillbaka företaget. Pulverline är sedan dess ett väl fungerande företag och såldes till delar av personalen.

När det gäller Lööve Släp och Gumboda Kapell så har mycket tid och pengar satsats. Vi har investerat i produkter och marknadsföring för att skapa ett fint företag, men trots det lyckades vi inte med det. Det är ändå min förhoppning att företaget kan drivas vidare eftersom det har fantastiska produkter och kunnig personal.

  Bengt Ivansson, näringslivschef, Skellefteå kommun

undefined
Arkivbild: Lars Eriksson
Läs mer om