Den 26 januari rapporteras det i Norran om kommunens planer på att förverkliga Parisavtalet. Planen ska finslipas och därefter tas upp i kommunstyrelsen. I artikeln anges att koldioxidutsläppen ska minskas med 85 procent under perioden. Jag läser att planen ska utformas på så sätt att ”fokus är hållbar tillväxt nu när kommunen också ska växa”.
I Parisavtalet har världens länder bland annat förbundit sig till att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under två grader, med sikte på att inte överstiga 1,5 grader. Redan nu har den globala medeltemperaturen, mellan 1880 och 2016, ökat med 1,3 grader.
Vill du som läser denna insändare ha trovärdig information i klimatfrågan så tipsar jag dig att lyssna på Johan Rockströms radioprogram Vinter i P1 som så symboliskt sändes på nyårsdagen 2020. Johan Rockström leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland.
Jag har laddat ner radioprogrammet i min dator och lyssnat på det tre gånger – och det kommer att bli ytterligare tillfällen. Programmet är så upplysande, verkligen folkbildande, och det inger hopp. Han säger att dörren fortfarande står på glänt. Att det fortfarande går att hindra sammanbrott av jordens ekosystem och övriga processer som håller jorden stabil och beboelig för oss människor.
Skellefteå kommun, jag önskar mig framöver en fortsatt arbetsprocess med klimatplanen som möjliggör att vi medborgare får vara delaktiga. Jag föreslår förutom löpande information på hemsidan, riktade öppna hearingar. Ett sådant demokratiskt arbetssätt skulle ur många perspektiv förstärka effekten av det vi medborgare, företagare med flera gemensamt vill åstadkomma – en för människan beboelig planet. Tellus. Jorden. Vår moder.
Gunilla Bäckström, medborgare