Insändare: Är det nödvändigt att bygga ut flygplatsen?

Foto: Lars Eriksson

Miljö2019-06-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Vi får varje dag veta att den globala miljön är allvarligt hotad på grund av vår livsstil och energiförbrukning. Vi betalar höga miljöskatter på bränsle. Som parentes kan nämnas att en liter bensin kostar en svensk krona i pumpen i Iran. Där har man inga miljöavgifter. Svenskarna drabbas av ett nytt fenomen: flygskam. Du ska må dåligt om du tar flyget. Du ska ta tåg istället.

Med anledning av allt ifrågasättande av vår livsstil, vilket jag tycker är helt rätt, måste vi få ett svar från ansvariga för förlängningen av startbanan på flygfältet. Ska vi i framtiden flyga mer? Behöver vi resa till Thailand? Flyget kan aldrig bli miljövänligt.

De krafter som en jetmotor frigör vid start kan aldrig ersättas av en elmotor. Är det här ett verkligt behov, eller är det ”business as usual”? Borde vi inte hellre tänka om och flyga mindre?

Därför undrar jag, hur ser beslutsunderlaget ut? Samtidigt vill jag ge ett lästips till ansvariga: Kollaps, av författaren David Jonstad. Han beskriver hur samhället blir allt mer sårbart ju mer lager av komplexitet man bygger upp.

Åke Söderström, Kåge

Svar direkt

I Skellefteå har vi en flygplats som vi som kommuninvånare äger. Här har våra ägare satt tuffa miljömål för att flygplatsen i framtiden ska vara fossilfri.
 Idag är Skellefteå Airport troligen en av Sveriges, eller kanske Europas, grönaste flygplatser. 
Vi har en fossilfri uppvärmning, en fossilfri elförbrukning genom certifierad grön el samt en fossilfri fordonsflotta.

Under denna sommar så förlänger vi vår rullbana. Denna förlängning beslutades för ett antal år sedan för att förbättra tillgängligheten till eller från Skellefteå och Svenska Lappland, men också för att mer miljöeffektiva flygplan som kräver längre stoppsträcka kan flyga hela året till eller från Skellefteå. Eftersom Skellefteå dessutom ligger mitt mellan andra större orter i Norrland blir klimatnyttan betydande om flygbolagen väljer Skellefteå Airport som destination i Norra Sverige.

Det Svenska inrikesflyget står idag för cirka 1 procent av Sveriges koldioxidutsläpp och de bränslesnålaste flygplanen mellan Skellefteå och Stockholm förbrukar mindre än 3 deciliter bränsle per passagerare och mil. Detta är effektivt, men ännu inte tillräckligt. 

Redan idag kan vi tanka flygplanen med biobränslen och halvera de fossila utsläppen och jag är övertygad om att vi i framtiden kommer att resa med el– och hybriddrivna flygplan, främst på kortare distanser.

Skellefteå och Norrland behöver flyget för att kunna möta andra människor, detta skapar utveckling och genom utveckling kan vi i framtiden resa med en låg miljömässig klimatpåverkan.

Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport