Sedan 1974 har Folktandvården fått ett årligt statligt stöd för undersökning och eventuell behandling av barn och ungdom. Hur högt detta årliga stöd är går inte att få fram, men torde vara cirka 1 500 kronor per barn/ungdom.
Folktandvården går med stort underskott och kan man frigöra tandläkartimmar till vuxentandvården så ökar man intäkterna. Det är vad man har gjort i Västerbotten, utökat revisionsintervallerna från ett år till cirka 30 till 36 månader – samtidigt som man lyfter statsbidraget som skulle gå till årlig tandläkarkontroll för barn och ungdom.
Fem miljoner kronor beräknas Folktandvården i Västerbotten tjäna på att föra över vårdresurser från relativt friska unga patienter till betalande vuxna. Själva den ekonomiska konstruktionen liknar beteendet att anmäla vård av sjukt barn, men ändå vara på arbetet. Båda konstruktionerna är klandervärda.
Nu måste Region Västerbotten redovisa vart denna vinst tar vägen. Det är stor brist på tandläkare i inlandet och snart även i hela Skellefteområdet, men ledningen gör ingenting för att försöka åtgärda denna brist. Man har fått förslag om att hyra in äldre tandläkare – med stort kunnande och kliniska erfarenheter – men svaret är nej. Varför vill man inte uppfylla samhällskontraktet och varför ställer inte media kritiska frågor?
Pensionerad tandläkare som skulle kunna hyras in
Svar direkt
Den ersättning som staten/regionen avsätter för den avgiftsfria tandvården (1 292 kronor i åldersspannet 3–19 år, 741 kronor i spannet 20–23 år) täcker inte de kostnader som Folktandvården har för att bedriva en regelbunden tandvård för de mellan 3 och 23 år i Västerbotten. Som en följd har revisionsintervallen för friska barn successivt förlängts.
För barn och ungdomar som bedöms ha låg sjukdomsrisk är längsta intervall i dag 24 månader för de mellan 3 och 15 år och 36 månader för de mellan 16 och 23 år. Vid förhöjd risk för sjukdom kallas patienten varje år för undersökning samt erbjuds individuella stödprogram för att förhindra fortsatt sjukdomsutveckling.
De resurser som i dag finns tillgängliga för befolkningen, barn som vuxna, är otillräckliga vilket medför att Folktandvården i Västerbotten måste prioritera vilka som skall kallas. Enligt tandvårdslagen skall de med störst vårdbehov prioriteras vilket Folktandvården i Västerbotten gör genom att riskvärdera alla, och de med stor sjukdomsrisk får behandling.
Jonas Karlberg (V), ordförande i utskottet för primärvård och tandvård, hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten
Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef, Region Västerbotten