Tidigare socialministern Göran Hägglund, Kristdemokraterna, är nu kritisk mot den egna regeringens beslut från 2008 att stycka upp statliga Apoteksbolaget och avreglera apoteksmarknaden. I samband med det gjordes inget för att säkra läkemedelskedjan vid händelse av kris och krig, vilket tidigare varit en central del för Sveriges beredskap.
I och med den avregleringen förlorade Apoteksbolaget alltså det övergripande ansvaret för läkemedelsförsörjningen. Men det var inget som bekymrade alliansregeringen. Utredningen som låg till grund för privatiseringen (SOU 2008:4) kom fram till att marknaden skulle lösa totalförsvarets läkemedelsförsörjning
”Sett i backspegeln så är det självklart att det borde ha byggts upp en mekanik och ett ansvar för att den här funktionen skulle upprätthållas”, säger Göran Hägglund i en intervju i Dagens Nyheter den 1 april.
I och med coronakrisen har privatiseringen av Apoteksbolaget avslöjat samhällets sårbarhet på ett mycket brutalt sätt. Nyliberalismens idéer med valfrihetsreformer fungerar inte i skarpt läge. Verkligheten för alla som tvingas vårda virussjuka patienter kan vittna om det.
Den så kallade marknaden har inget intresse av beredskapslager för medicin, respiratorer eller annat som behövs i krislägen. Privata apotek har nu anammat industrins ”just in time”-ideologin där inköp ska ske när artiklar efterfrågas, allt för en kortsiktig profitmaximering.
Den bistra verkligheten i dag är bevis nog för ett återinförande av statligt apoteksmonopol.
Allan Raattamaa, Emil Nicklasson, Hans Lundahl, Fredrik Lundberg och Kent Haldebo, alla Skellefteå