Såg en artikel i Norran den 24 oktober angående att räddningstjänsten ska kunna ge naloxon via näsan vid misstänkt överdos av heroin och andra morfinliknande substanser. Men sjukvården säger nej.
Att naloxon räddar liv finns det många studier på. Att då bara avfärda detta med att det kan vara svårt för räddningstjänsten att avgöra om naloxon ska sättas in eller inte och att de istället ska utföra hjärt- och lungräddning (HLR) tills ambulansen kommer, är befängt. Det tar 20 minuter för en ambulans att nå centrala delarna av Bureå, Byske och Boliden vid larm nattetid. Och förstås längre till Lövånger, Burträsk och Jörn.
Naloxon kommer givetvis inte att ges generellt vid hjärtstopp och det kommer inte att vara svårt att ge det på rätt indikation. Jag anser att räddningstjänstpersonalen i byarna har god kännedom om sin närmiljö där personkännedom och vittnen vid larm är viktiga delar för att avgöra om naloxonbehandling ska kompletteras vid hjärt- och andningsstopp.
Tiden är en oerhört viktig faktor om hjärtstopp- och naloxonbehandlingen ska få en positiv utgång. Hjärtstopp som sker utanför tätorten Skellefteå har små möjligheter att lyckas på grund av avstånden. För att det ska ske så är det en förutsättning att alla räddningskårer har möjlighet att erbjuda sjukvårdslarm (IVPA – i väntan på ambulans).
Skellefteå kommun ligger långt ner på listan i riket när det gäller tillgång till IVPA, endast Jörn och Burträsks räddningstjänst har den möjligheten. I en modern räddningstjänst borde alla byar med omnejd ha tillgång till IVPA och även då till möjligheten till hjärtstopps- och naloxonbehandling.
Subitis