I en ny insändare skriver Tomas Marklund att ”det svenska samhället i dag satsar väsentligt mindre på sjukvård, omsorg och utbildning än vad vi gjorde för 25 år sedan”. Det är helt fel, för vi satsar betydligt mer nu. Ungefär 590 miljarder mer än 2018 och det är 56 procent mer. Befolkningen har också bara ökat med 15 procent under samma period.
Det sociala skyddet har minskat som andel av BNP, men eftersom vi producerar så mycket mer har det ändå blivit en höjning med 36 procent sedan 1995. Vi lägger 104 procent mer på sjukvård och 78 procent mer på utbildning nu jämfört med 1995.
Nej, det är inte så att statens intäkter har minskat som du hävdade i din förra insändare. Det är inte heller så att vi lägger mindre pengar nu än för 25 år sedan på vård, skola och omsorg som du hävdar i ditt svar på min insändare.
Det har under de senaste 25 åren förts en mycket framgångsrik politik för att främja tillväxt i Sverige. Vi har haft många framgångsrika företag som gett oss den tillväxten. Och var lugn, de bolagens ägare kommer inte att riskera sina företag genom vidlyftiga utdelningar.
Även om tillväxten i Sverige har gynnat välfärden, så håller jag med dig om att det finns brister kvar. Det är viktigt att vi förstår vad det beror på och rättar till det. Kanske är det inte bara pengar som behövs. Men det är viktigt att förstå att om det behövs mer pengar så krävs det en fortsatt god tillväxt. Därför är det klokt att nu försöka rädda alla bolag som har sex tuffa månader framför sig, så att tillväxten snabbt kan komma tillbaka.
Mats Lövgren, Myckle