Den 4 december 2019 mejlade jag en fråga till Martinsons angående plastbanden med deras logotyp som återfinns i skogen. Hur lång nedbrytningstid har dessa band?
Jag gillar att vara ute i skogen och ser den som en återhämtningsplats. Inte sällan ser jag dessa plastband som både hänger i träden och har ramlat på marken. De som har lossnat plockar jag med mig hem för att kasta. Inga djur ska behöva fastna i dessa band som tydligen har gjort sitt.
Jag fick inget svar på min fråga. I Lövånger gick jag in på Martinsons lokala kontor för att få vetskap i frågan. Fick till svar: ja, de bryts ner så småningom. Tyvärr blev jag inte nöjd med detta svar utan bad dem återkomma när de var mer informerade.
Veckorna har gått, men inget svar. Nu ligger förhoppningen i denna insändare.
Stina Engström, Skellefteå
Svar direkt
Tack för att du hjälper till att ta hand om skogen. Märkningen behövs för att våra entreprenörer ska kunna ta rätt beslut både avseende gränser för avverkning och naturvård. Inom skogsindustrin använder vi en giftfri plast för märkning och mängden är cirka ett gram plast per kubikmeter virke.
Det kan vi ställa i relation till den positiva klimateffekt som kommer av att ersätta byggmaterial i stål och betong med trä. Enbart den koldioxid som lagras i stommen som vi levererar till Skellefteås kulturhus motsvarar 55 000 människors flygresor tur och retur mellan Skellefteå och Stockholm.
Vi har även genomfört tester med band i papper, men utan att det fungerat. De har gått av vid hårt väder och dessutom har snö fastnat på banden vilket gjort dem osynliga. Vi fortsätter självklart titta på alternativ som kan hjälpa oss bli ännu bättre.
Anders Ringsell, skogschef, Martinsons