Insändare: Järnvägen kan lösa kommunens kollektivtrafik

Foto: Pär Lindström

Ekonomi, näringsliv & finans2019-08-27 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Knappt hälften av Skellefteå kommuns invånare bor i själva centralorten, övriga i samhällen och byar runt om i kommunen. Ändå väljer kommunledningen att kraftigt skära ner kommunikationerna mellan dessa och centralorten. Samtidigt koncentreras alla typer av kommunal service i centralorten som till exempel skolor, affärer, omvårdnad och sjukvård. Man undrar varför? Och vilka analyser och idéer som ligger bakom?

Samtidigt som man klipper av omlandets busskommunikationer, som man själva lagt under sig i ett totalt monopol, vill man framstå som en progressiv kommun med miljöprofil. Man signalerar också i sin devis att ”idéerna skall få plats”.

Det finns inga eller i varje fall väldigt få kommuner av Skellefteås storlek, som har en egen helt outnyttjad ”tvärbana” som går rätt igenom centrum och vidare över ett ganska omfattande befolkningsområde. Det vill säga den elektrifierade järnvägen mellan Skelleftehamn och Bastuträsk.

Så till förslagen som skulle kunna göra stor skillnad, skapa bättre miljö och kanske till och med bidra till att ge ”idéerna lite mer plats” Skellefteå:

· Skapa en trafiklinje med 20 minuters frekvens på tvärbanan mellan Skellefteå och Skelleftehamn. Komplettera med eldrivna minibussar i upphämtningscirklar i Skelleftehamn, Örviken, Stackgrönnan, Ursviken, Bergsbyn med flera.

· Förflytta övrig lokaltrafik till en linje som körs genom Kågedalen, Boliden och Skellefteå med 30 minuters frekvens. Komplettera med upphämtningscirklar i byarna runt denna cirkel. En liknande lösning kan man göra för Burträskområdet.

· Sträckningarna längs E4:an kan man förhoppningsvis lösa i förhandlingar med Länstrafiken.

Tänk om man samtidigt kunde lösa upp dagens monopol och skapa lite nödvändig konkurrens. Kanske en dröm men en god sådan.

Anders Nilsson, Sandfors Kåge