Insändare: En inblick i skogsindustrins metoder

Foto: Roald

Ekonomi, näringsliv & finans2019-12-14 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Häromdagen ringde ett marknadsundersökningsföretag till mig och frågade om jag var skogsägare. När jag svarade ja, så ville hen boka tid för en längre intervju. Uppdraget var från någon större skogsägarförening. Hen vägrade att tala om vilken och sade att det var sekretessbelagt.

De ville veta vad skogsägare önskade att föreningen skulle göra för dem. De ville också veta vad skogsägare tyckte i olika skogsfrågor. Intervjun skulle vara med både medlemmar och icke medlemmar. Vi bokade en tid för intervjun.

Innan samtalet avslutades ville hen veta om jag kände till ett antal föreningar som hen namngav. Jag svarade att jag kände till alla dessa föreningar. Då frågade hen om jag var medlem i någon av föreningarna. När jag talade om att jag är medlem i Naturskyddsföreningen blev det en paus i samtalet.

Sedan sade hen att skogsägare som är medlemmar i Naturskyddsföreningen inte skulle vara med i undersökningen. Hen bad om ursäkt för att hen inte hade frågat om föreningstillhörighet innan vi bokande tid för intervju. På min fråga om medlemskap i någon annan förening också medförde att man uteslöts ur gruppen som skulle intervjuas svarade hen att det var sekretessbelagt.

Där avslutades samtalet. Jag fick på detta sätt en liten inblick i hur skogsindustrin gör sina vetenskapliga undersökningar av skogsägares inställning i skogsfrågor.

Ilkka Saarinen, skogsägare, Skellefteå