Yttrandefriheten inte till för att kränka

Att bränna böcker eller annat för att provocera i yttrandefrihetens namn är inte okej, menar skribenten.

Att bränna böcker eller annat för att provocera i yttrandefrihetens namn är inte okej, menar skribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2023-08-01 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är syftet med att bränna Koranen? En person som förbjuds att göra det i Danmark väljer att åka till Sverige. En annan söker asyl i Sverige och för att förstärka sin ansökan kommer på idén att bränna Koranen för att på så sätt blir det himla svårt om han får avslag av Migrationsverket och därmed utvisning ut ur Sverige. Kanske?

Varför bränna Koranen just precis vid väl utvalda platser? Yttrandefrihet är inte stiftad för att provocera och kränka. Den är stiftad för att kritisera, debattera och diskutera ämnen som vi tycker olika om med ömsesidig respekt för varandra.

Koranbränningar har mer eller mindre bidragit med förseningen av Sveriges Nato-medlemskap. Nu har problemet blivit internationell. Många diktaturregimer i den muslimska världen och många sovande terrorgrupperingar har vaknat till liv och utnyttjar denna turbulenta situation att hetsa upp sina folks känslor för att dölja sina egna tillkortakommande vad gäller förtryck och grava brister på just yttrandefrihet och annat grundläggande. Dessa diktaturregimer gör saker som är mycket värre än att bränna Koranen och medborgarna som påpekar att det är fel enligt religionen kan råka illa ut resten av sitt liv om man har tur att inte blir likviderad.

Det som inträffat med svenska ambassaden i Bagdad är den interna politiska krisen orsakad av bland annat plundring av folkets pengar.

Exempel: Allsvenska fotbollsmatchen mellan AIK och Malmö (den 23/7) stoppades i mer en halvtimme. Varför? AIK-supportrarna brände en Malmöflagga och sedan började Malmösupportrarna svara med knallskott, kastade bengaler ner mot planen med mera. Båda klubbarnas supportrar använde sin yttrandefrihet. Är det rätt att agera på detta sätt i yttrandefrihetens namn? Självklart nej.