Yttrandefriheten får inte vara blind

Skribenten tycker att det är fel att utnyttja yttrandefriheten för att förolämpa andra länder och religioner.

Skribenten tycker att det är fel att utnyttja yttrandefriheten för att förolämpa andra länder och religioner.

Foto: SvD/TT

Insändare2023-07-07 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att det är korkat av Sverige att vid Nato-ansökan fortsätta tillåta individer i vårt land att förolämpa andra länder i försvarspakten. En försvarspakt är ju länder som har gemenskap och mål. Därför slår man sig samman för att stödja och hjälpa varandra. Att vi då inte förstår att för andra länder är det obegripligt att inte hela vårt land har en moralisk del i de förolämpningar som sker när vi till och med avsätter polis att skydda förolämpningarna. Detta handlar inte om någon tryckfrihetsfråga. Syftet är att kränka Turkiet. Varken vi svenskar eller muslimer skall behöva acceptera kränkningar, som naiva journalister tycker. 

Vi säger att vi har yttrandefrihet i Sverige. Det blåser massmedia i under för att få så stora möjligheter att fotografera och skriva om koranbränningen, för det säljer ju. 

Jag vill påstå att vi inte har någon total yttrandefrihet i Sverige. Två exempel: Om jag säger att vara homosexuell är fel, så blir det ett ”ramaskri” och troligen juridiska konsekvenser. Troligen också om jag på min hustomt sätter upp en stor skylt med målad pil mot grannens hus och i texten står: ”Här bor en tjuv.” Var juridiken går i dessa exempel är jag inte exakt medveten om, men moraliskt får vår yttrandefrihet inte vara blind om vilken skada vi åsamkar. 

I pedagogiken brukar man tala om att det inte är det som du säger som du säger. Det är vad mottagaren hör, som du säger. Vi kan klappa oss för bröstet och säga till varandra att vi har rätt att säga vad vi vill. Ja, så kan vi enögt resonera. Men vi begriper inte vad vi ställer till för försvarsalliansen. Vi begriper inte att vi är med och försvagar alliansens enighet, det som skall hålla den samman. Flera arabländer säger att Koranen är grunden för deras nations konstitution. Då borde vi förstå, att vi inte förstått deras kultur och synsätt, om vi fortsätter bränna Koranen och därmed underkänna andra medlemsländers konstitution. 

Om Sverige uthärdar med att skydda ”förolämparna” så är Sverige en kork i Natos sammanhållning och jag tycker då att Turkiet inte skall släppa in Sverige och därmed försvaga gemenskapen i Nato.