Vladimir Putins blodiga historia

Insändare 20 mars 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av Rysslands angrepp på Ukraina gjorde Norran en intervju där det framfördes åsikter som jag tycker var väldigt provocerande. Särskilt i dessa tider när Ryssland våldtar ett grannland, dessutom ett broderfolk, där oskyldiga människor dödas, förutom de som dödas i försvar för sitt land och frihet. 

Både sjukhus och skolor har bombats och till och med kärnkraftsanläggningar attackeras. Allt förnekas, trots att lögnerna, som Lavrov med flera producerar, är så uppenbara att det blir rent parodiskt. Man förstår att Ryssland fullständigt struntar i humanitära regler och är beredda att gå hur långt som helst för att uppnå sina mål, till och med att hota med kärnvapen.

Putin kommer att gå till historien som en av Rysslands/Sovjetunionens värsta despoter. Började med att mer eller mindre utplåna staden Groznyj i Tjetjenien genom urskillningslös terrorbombning som främst drabbade civila. 

Den största kritikern mot kriget, Anna Politkovskaja, mördades utanför sin bostad. Flera av hennes medarbetare på Novaja Gazeta har också mördats. När Putin utmanades politiskt av oljeoligarken Chodorkovskij sattes denne i fängelse i tio år, en annan utmanare, Nemtsov, sköts på öppen gata och den störste Putinkritikern Navalnyj förgiftades och fängslades i 2,5 år men hotas nu av 15 års fängelse. 

Avhopparen Litvineko blev förgiftad av ett radioaktivt ämne i London och senare har en annan avhoppare och hans dotter förgiftats i England. Sergej Magnitskij som avslöjade statlig korruption sattes i fängelse där han strax innan fängelsetidens utgång misshandlades till döds. 

Nämnda fall är bara toppen på ett stort isberg. Flera har också dokumenterat tortyr i ryska fängelser. Till detta kommer ockupationen av Krim och delar av Georgien, och nu försöket att lägga under sig hela Ukraina.

Pravda


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa