Vita maskar simmar runt tunnan – återinför majspåsen

Skellefteå kommun har byggt en biogasanläggning för att ta hand om det matavfall som vi kommuninvånare sorterar ut. Ett system som fungerar och där den verkliga miljövinsten ligger i att fordon kan drivas med biogas istället för fossila bränslen. Restprodukten komposteras.

Matavfallspåsen i papper ställer till en hel del problem, menar skribenten.

Matavfallspåsen i papper ställer till en hel del problem, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-07-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu vill de suboptimera matavfallshanteringen genom att införa papperspåsar. Övergången från majspåse till papperspåse för matavfall motiveras bland annat med resultatet av en enkätundersökning som genomfördes i ett område där invånarna frivilligt fick testa papperspåsen. Resultatet blev att 55 procent tyckte att papperspåsen var likvärdig medan 45 procent föredrog majspåsen. Här har vi alltså en grupp som redan från början har varit positivt inställda till att testa papperspåsen och ändå är resultatet inte överväldigande positivt. 

Nu börjar också effekterna av papperspåsen att visa sig – vita maskar simmar i geggan längs ner i den bruna tunnan. Och en outhärdlig lukt som känns på långt håll. På vintern fryser avfallet fast i botten på tunnan och på sommaren simmar det djur i botten. Det här är inte acceptabelt. Upphäv beslutet och ta tillbaka majspåsarna. Vi ska inte behöva desinficera tunnan efter varje tömning bara för att uppnå ett som jag menar påhittat miljömål.

Från och med nu kommer jag att lägga det mesta av matavfallet i vanliga soppåsen, som är av plast. Jag är övertygad om att fler kommer göra likadant. Mindre avfall innebär mindre biogas.

Ulf Grape, Skråmträsk