Vindkraftsparken hotar vår fina älvdal

Vindkraft.

Vindkraft.

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2020-04-28 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åby älvdal är ur många perspektiv ett unikt område. Den är klassad som ett Natura 2000-område vilket innebär att området är extra skyddsvärt med avseende på bland annat lax, flodpärlmussla och utter. 

En tilltänkt vindkraftspark hotar avrinningsområdet mellan Källbomark och Gagsmark. En exploatering som med stor sannolikhet kommer att påverka området negativt. Försämrad vattenkvalité och påverkan på ekosystemtjänster kommer att ha en ogynnsam inverkan på hotade och andra viktiga arter i området.

Landskapsbilden kommer att försämras radikalt. Buller och blinkande vindkraftsverk nattetid är andra dåliga konsekvenser. Människor behöver områden till friluftsliv, vilket den fina naturen runt Åbyälven erbjuder. I området råder tysthet och lugn, där kan vi komma bort från vardagens stress och få återhämtning. Vi vill att området sparas för företagande, naturturism och för kommande generationer så att även de får uppleva ett orört område utan störande och förfulande vindkraftsverk.

Den näring som har störst tillväxt i Norrland är naturturismen och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv måste den värnas. För att den ska kunna fortsätta att växa och få större spridning så behöver vi bevara områden där förutsättningarna att bedriva den verksamheten finns – ett av dessa områden är Åby älvdal. 

En vindkraftpark i Källbomark skulle direkt förstöra förutsättningarna och potentialen för turism och företagande i vår bygd. Nu hoppas vi att kommunen tar sitt samhällsansvar och stoppar detta från att förstöra våra förutsättningar att bo och verka efter Åby älvdal.

Kristina Larsson, Källbomark

Magnus Larsson, Källbomark

Mikael Bergh, Skellefteå

Jens Nyström, Källbomark

Jannice Lundström, Källbomark