Sverige har valt att så här långt bygga förnybar elförsörjningen främst på energi genom vindkraft. Kalifornien har sedan en längre tid jobbat med att uppnå 30 procent vind- och solkraft, redan innan man uppnått 30 procent vind- och solkraft har man ett så instabilt system att man tvingas till roterande bortkoppling. Det innebär att man släcker ner all el i en region i taget.
Delstaten South Australia på andra sidan jorden har gjort en liknande omställning, med samma resultat: återkommande strömavbrott trots att andelen vind- och solkraft inte nått upp till 30 procent.
Sverige är nu nära 20 procent, och byggs den vindkraft som förespråkas går vi i kapp Kalifornien. Större delen av Europa var nära en systemkollaps i september. Detta orsakades bland annat av att nätet nu är så instabilt på grund av vind- och solkraft
att styrsystemen knappt klarar av att hålla balansen. Det kommunala elbolaget i Österrike har berättat att tidigare hade man 15 tillbud per år. Nu har man 240. Nordtysklands motsvarighet till Svenska Kraftnät stängde av flera stora industrier för att undvika kollaps.
Södra Sverige behöver en stabil elproduktion för att inte elnätet ska riskera kollaps. Det finns ingen outbyggd vattenkraft
kvar att exploatera, då finns tre möjligheter: fossil gas eller kol samt kärnkraft. Om man inte vill ha fossil kraft kan man alltså välja kärnkraft.
Vindkraft löser inte problemet, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen.
Det är ett system som har en icke planerbar produktion. Elpriset påverkas liksom industrin.
Orolig Svensk