Moderaterna Per Rud-Petersen och Ann Sofi Furmark i Norsjö hävdar att de ska skapa en attraktiv kommun där skogsägare ska gynnas genom bland annat att ingen vindkraft ska byggas. De ska skapa bättre vägar, busstrafik i byar och göra det attraktivt för naturupplevelser.
Men de har ju inget nytt att ta till så inlägget blir motsägelsefullt på flera vis. Som före detta inlandsbo vet jag att det är inte lätt hitta något särskilt som attraherar för en bygd med ogynnsamt läge med avstånd till större arbetsutbud, utbildningar och nöjesliv och att tro på någon jättestor turism är orealistisk i området mellan kust och fjäll.
Jag förstår att lokala politiker blir styrda av frågor som partitopparna i Stockholm driver men glesbygden har idag tvärtom mot vad högerpartierna påstår allt att vinna på den nya gröna energin. Är det någon som tror på att kärnkraft ska gynna glesbygden? Det enda vi fått är väl radioaktivt sot från Tjernobyl.
Men just markägare är de stora vinnarna om de får ett vindkraftverk på sin eller grannens mark. Markägare utanför till exempel Piteå erhåller mellan 80- och 120 000 kronor per år i avkastning för ett vindkraftverk som inte tar bort mer skog än 0,7 hektar. De får dessutom nyttja bra vägar som annars är en stor kostnad för skogsägare. Det har skrivits om att enstaka hus som ska ha förlorat i värde men att försäljningsvärdet ökat kraftigt på skogsfastigheter med vindkraft sägs inte.
Vi har inom Norsjö väldigt stora ytor där vindkraft inte alls stör boenden och på många andra håll har folk upplevt att möjligheten att vistas i naturen ökat och reportage från Skottland har visat att djur och vilt gynnats mer än skadats av vindkraft. Där finns inget polarisering om vindkraften.
Den förnybara energin är glesbygdens nya möjlighet och till detta byggs nu oftast elektrolysanläggningar för vätgasen. Under de senaste åren är det faktiskt bara vindkraften som tillfört nya jobb i inlandet. Avkastningar kommer inte bara till marken utan också till samhället och det som nu är krav från MP, V, S och C är att fastighets- och energiskatterna ska gå till kommunen. Det blir en ny stor möjlighet för plågade glesbygdskommunerna. Man missade anspråk på vattenkraften. Men missa inte denna chans. För små kommuner så skulle tio miljoner extra i skatteinkomster betyda mycket. Fredrika /Åsele ser redan nu en ny optimism spira med sin vindkraftspark.
Billig el nära ser vi nu också är en allt viktigare konkurrensfördel i kampen för etableringar. Så de kommuner i inlandet som kan erbjuda det kommer att vara de som är överlevande och vinnare. Att som glesbygdspolitiker sätta sitt hopp till kärnkraft är fullständigt befängt.
Kom igen Norsjö!