Vindkraft är den gröna omställningens baksida

Bäva månde alla som bor på landsbygden. Klondikefeber råder och alla vill få en del av kakan och bygga stora vindkraftsparker i Norrland. Dessa moderna guldgrävare står i kö för att bidra till den så kallade”hållbara gröna omställningen”.


Tystnaden, lugnet och det öppna landskapet i exempelvis Bäckliden är oersättliga värden, menar skribenten.

Tystnaden, lugnet och det öppna landskapet i exempelvis Bäckliden är oersättliga värden, menar skribenten.

Foto: Privat, Catrin Engman

Insändare2024-04-16 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De utländska företagen, ofta länder på andra sidan jordklotet och med fickorna fulla med ”grönt guld”, de behöver inte själva stå för kostnaderna då många vindkraftparker inte går med vinst utan blir konkursmässiga efter ett antal år, men det spelar ingen roll för investerarna eftersom de har kreditgarantier och behöver inte betala ur egen ficka. Sedan kan bolagen med hjälp av inbördes räntesnurror hämta hem pengarna innan konkursen blir en realitet. I slutändan blir det skattebetalarna som står kvar med Svarte Petter.

Min hemby Bäckliden tillhör området Andersvattnet med omnejd som nu hotas av Stenfors AB /Galileos ansökan på att etablera en stor vindkraftpark med 33 vindkraftverk, 300 meter höga. Våra gårdar i byarna skulle helt omringas av vindkraftverk och skulle göra vår hembygd till ett stort industriområde där ingen kan bo. Det är människorna i byarna som drabbas och får betala notan.

Pengar inte kan ersätta en förstörd livsmiljö. Andersvattnet med omnejd består av jordbrukshemman sedan flera generationer tillbaka vars förfäder skapat detta kulturlandskap med åkrar, betesängar vid vatten och skog i naturliga proportioner.Här finns skyddsvärd natur, här har samerna sina renar på vinterbete. Tystnaden, lugnet och det öppna landskapet är oersättliga värden.

Att lyssna till fågelsång en tidig vårmorgon, att gå i skogen en sommarkväll och ledas av doften till den vackra nattviolen.Att plocka en hink med hjortron eller komma hem med en korg full med gula kantareller, Att gå hem en kall vinterkväll enbart upplyst av månen och den gnistrande stjärnhimlen. Det är närheten till den orörda naturen som skapar harmoni och lycka i glesbygden.

Ett minne blott om vi får vindkraftverk med ständigt blinkande ljus och brummande högt över skogsranden som kastar svarta skuggor över hus och ägor som gamla tiders jättar. För att inte skadas av det lågfrekventa ljudet från vindkraftverken bör avståndet till boende inte vara närmare än 15 km.

Vår hembygd skulle bli en industrizon med ständigt buller och ljusföroreningar natt som dag. Framtid och utveckling för byarna är beroende av att kulturlandskapet bevaras.

Jag är inte emot klimatomställningen men vindkraften är inte lösningen. Värna landsbygdens unika värden.