Vilseledande debatt – elpriserna sjunker

I Norran den 10 december skriver Joakim Broman på ledarsidan om de höga elpriserna som det talats om den senaste tiden. På ett vilseledande sätt skrämmer han läsarna till att tro att de höga elpriserna kommer att orsaka både svält och fattigdom, där vi tvingas välja mellan värme eller mat.

Insändare 26 december 2021 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är skrämmande hur han på detta sätt försöker sprida oro i samhället. Naturligtvis gör han det för att tillgodose någons intressen. Vems? I detta fall förmodligen kärnkraftförespråkarnas (läs Liberalernas). Han försöker med sin artikel vilseleda folk så att de tror att elkostnaderna rusar i höjden. 

Som motvikt kan jag nämna att jag under denna tid, när elpriserna påstås vara skyhöga, tecknat ett nytt treårsavtal för el. För tre år sedan landade avtalet på 51 öre per kilowattimme. För ett och ett halvt år sedan skrev jag ett annat avtal på 42 öre per kilowattimme. Nu hade elpriset minskat till 35,7 öre per kilowattimme på det senaste avtalet. Är det detta som Joakim Broman kallar ökande elpriser? 

Korta prisvariationer som den vi sett i höst är helt väntade med tanke på hur vårt elsystem fungerar och påverkar inte elpriset på det sätt som Joakim Broman försöker få oss att tro. Elbrist kan förekomma så att Sverige under några timmar eller dagar per år måste importera en liten mängd el, vilket tillfälligt driver upp elpriset. Emellertid har vi i Sverige ett enormt elöverskott som exporteras till bland annat Finland, Polen och Tyskland. 

Den som tvivlar kan titta på Svenska Kraftnäts hemsida. I skrivande stund framgår att elexporten uppgår till 8,8 gigawatt, betydligt mer än hela den svenska kärnkraftsproduktionen som är cirka 7 gigawatt. 

Elabonnent 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Författarens kritik: ✔ "Kapitalet styr den gröna omställningen" ✔ Riskerna för samhället ✔ Farväl till låga elpriset

"Kapitalet styr den gröna omställningen av samhället". Det säger författaren och journalisten Arne Müller, som ifrågasätter och problematiserar den nya industrialiseringen som stormar över norra Sverige. I debattinlägg och artiklar gör han gällande att miljönyttan inte alls är så enkel att räkna hem, och att det är ett högt spel där det finns risker.

Författarens kritik: ✔ "Kapitalet styr den gröna omställningen" ✔ Riskerna för samhället ✔ Farväl till låga elpriset

Lennart Gustavsson (V): Vi vill delta i energiomställningen – men kräver högre ersättningar

Malå är en av ett antal inlandskommuner i Väster- och Norrbotten som tar stort ansvar i den klimat- och energiomställning som pågår och är beredda att fortsätta göra det.

Vi vill delta i energiomställningen – men kräver högre ersättningar

Insändare: Kommunerna måste skärpa sina klimatmål

Kommunerna måste skärpa sina klimatmål