Vintern har knappt börjat och redan har flera olyckor med bussar inblandade inträffat, så frågan om vilken utbildning Skellefteå Buss chaufförer har känns befogad. Detta inte minst mot det faktum att en stor del av företagets chaufförer kommer från länder där snö, is, slask, modd, underkylt regn, vägsalt med mera är främmande begrepp och effekterna av dessa är något som de knappast har erfarenhet av att hantera på ett trafiksäkert sätt.
Till detta kommer dessutom att de har en fastlagd snäv tidtabell att förhålla sig till vilket ofta leder till att hastigheten blir högre än den tillåtna eller lämplig med hänsyn till det aktuella väglaget, som dessutom snabbt kan ändras beroende på yttre omständigheter som temperatur, vind etcetera. Med detta sagt, så är det lätt att inse att kombinationen av otillräcklig utbildning, liten eller ingen erfarenhet, vinterväglag och stress kan få katastrofala följder.
Olyckor händer och kommer dessvärre förmodligen att hända igen, men att de inträffar på grund av att busschaufförerna inte fått en adekvat utbildning, det är ett problem. Ett problem som arbetsgivaren måste lösa om det fortsättningsvis ska kännas tryggt att åka buss.
Vi möts i trafiken
Svar direkt
Transportstyrelsen och Trafikverket säkerställer att samtliga våra busschaufförer har både den förarutbildning och kompetens som krävs för att få köra buss i yrkestrafik. Detta görs dels genom att de har ett gällande D-körkort och dels genom den årliga uppdateringen av deras Yrkeskompetensbevis (YKB).
Skellefteå buss genomför även kontinuerligt Svensk Kollektivtrafiks certifieringsutbildning för att kompetensutveckla våra förare inom trygghet, säkerhet och bemötande.
De flesta chaufförer på Skellefteå buss har lång och gedigen erfarenhet, där sju av tio har kört åt oss i över tre år och hälften av förarna i minst fem år. Dessutom får de flesta bussförarutbildningar bara genomföras av personer som är minst 24 år, vilket gör att många redan har ett antal års värdefull praktisk erfarenhet av att köra på vinterväglag. Mängdträning är det som är mest värdefullt, oavsett vilken bakgrund du har och vilket land du har vuxit upp i. Numera får alla nya förare köra med handledare när de ska börja köra på nya linjer, för att öka linjekunskapen och få värdefulla tips från mer erfarna förare.
Vad gäller tidtabellen så går säkerheten alltid först, även om det är viktigt att människor kan lita på att de kommer i tid när de åker med kollektivtrafiken. Vi går igenom tidtabellerna ett par gånger per år för att säkerställa att bussarna kan komma i tid, med hastighetsbegränsningar och andra omständigheter i beaktande.
Säkerheten är en fråga som alltid är aktuell och tack och lov är det ändå relativt ovanligt att det inträffar olyckor. Speciellt med tanke på att våra bussar är ute på vägarna årets alla dagar, under nästan hela dygnets timmar i hela Skellefteå kommun. Genom förebyggande arbete vill vi säkerställa en trygg och säker kollektivtrafik, där målet är att inga allvarliga olyckor ska inträffa.