Vikariekris kan lösas genom nekad föräldrapenning

”Tanken är ju att man ska kunna vara hemma med små barn och inte att man ska ha extra semesterdagar.”

”Tanken är ju att man ska kunna vara hemma med små barn och inte att man ska ha extra semesterdagar.”

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2023-07-20 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje sommar är det vikariekris, speciellt inom det offentligas vård och omsorg. Självklart behövs det vikarier för att de anställda ska kunna ta ut sin välförtjänta sommarsemester och även vissa neddragningar behöver göras inom verksamheten men en faktor som inte nämns i debatten om sommarkaoset är den ”heliga” föräldraförsäkringen som går före semester i prioriteringsordning när semestern läggs ut.

Det är vanligt att småbarnsföräldrar tar fyra veckors föräldrapenning plus fyra veckors semester under verksamhetens semesterperiod vilket innebär att man är borta från jobbet åtta veckor vilket innebär att man måste dubblera antalet vikarier.

En lösning på vikarieproblemet är att neka föräldrapenning under semesterperioden (15/6 – 16/8) och även under jul/nyår, detta skulle göra det betydligt enklare att hålla igång verksamheterna.

Föräldrapenningen kan man ta ut under annan tid på året, tanken med den är ju att man ska kunna vara hemma med små barn och inte att man ska ha extra semesterdagar för det viktiga är ju att man får vara tillsammans med sitt barn.