Vi vill inte läsa om alla brister – det måste fungera

Än en gång kan vi läsa en insändare, Norran den 30 september, om att det inte fungerar tillfredställande i kommunens äldreomsorg.

Nu måste kommunen rätta till alla brister på deras äldreboenden, menar skribenten.

Nu måste kommunen rätta till alla brister på deras äldreboenden, menar skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-10-07 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En boende vistas på ett äldreboende som tydligen ska omorganiseras och därför har avdelningen väldigt många vikarier. Informationen till anhöriga har varit obefintlig. Insändaren skriver också att föräldern var smutsig när de kom för att gratulera och att ingen av personalen uppmärksammat att den boende hade födelsedag. Vi kan också läsa att en kamera hade satts upp i den boendes rum utan att det hade kommunicerats med anhöriga.

Sammantaget ger det en skrämmande inblick i kommunens service till de äldsta och sköraste. Information till anhöriga fungerar inte, eller i vart fall fungerar den väldigt dåligt. I coronatider förväntar man sig att antalet vikarier begränsas så mycket det bara är möjligt. Ett skäl till det är bland annat att arbetsgivaren inte har möjlighet att kontrollera vaccinering hos personalen. Det måste finnas en policy, en planering för att säkra att inte smitta förs in på våra äldreboenden – och då är väl den viktigaste åtgärden att ha ordinarie personal och så få vikarier som möjligt.

Att de boende på särbo är hela, rena och luktar gott är basalt och då måste man nog fundera på bemanningen. Omvårdnadsbehovet hos dem som får komma till ett äldreboende är stort. Äldreomsorgen i Skellefteå är inte billig, det ska den inte heller vara. Vi förväntar oss en bra kvalitet och att den skatt vi betalar används på ett ansvarsfullt sätt. Vi vill inte läsa om smitta som förs in på äldreboenden och äldre som dör i corona. Vi vill inte läsa om stor personalomsättning, låg bemanning och personal som inte känner sina boende. Vi vill absolut inte läsa om att man satt upp kameror i privata rum på särbo utan att kommunicera det med anhöriga. 

Trots att socialnämnden påstår att det inte finns behov av fler platser på särskilt boende för de gamla, vet vi att det i Skellefteå är höga trösklar för att få plats på äldreboenden och att det innebär att dem som får plats där är mycket sjuka och sköra. Det ställer höga krav på personalen som arbetar direkt med de boende och de måste få förutsättningar att göra ett bra jobb. Ansvaret för kvaliteten har alltid arbetsgivaren.

Vi kan inte välja bort äldreboenden som inte fungerar eller fungerar dåligt, alternativ till kommunens omsorg tillåts inte i Skellefteå. Då vill vi inte gång på gång läsa om verksamheter som fungerar dåligt därför att förutsättningarna är dåliga, eller inte finns.

Maja Gräddnos