Vi tvingas trolla med knäna när det brister i ledningen

I mitt stilla sinne undrar jag hur politikerna kommer trivas på äldreboendet då de själva hamnar där?

Signaturen Eldsjäl menar att det brister i många led i Skellefteå kommun.

Signaturen Eldsjäl menar att det brister i många led i Skellefteå kommun.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-10-14 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att jobba på äldreboende är som att blanda förskolebarn, intellektuella funktionsnedsättningar, kognitiva funktionsnedsättningar, psykiatrin och på toppen alla kroppsliga besvär och sjukdomar som de äldre drabbas av.

Som anställd och lilla myran förväntas man kunna trolla med knäna med låg bemanning, lägg till en inskolning av ny personal i den miljön. Vi ska dessutom ha elever som ska göra sin praktik under året. Ett ganska avancerat och ansvarsfullt arbete.

Man känner sig ofta otillräcklig. Det saknas tid, språk, personal, engagemang, uppföljningar, utbildning, rutiner, ordning och ekonomi.
Lönen är usel och arbetstiderna med delade turer är så förlegat och galet. Under en helg kan man nio-tio vårdtagare med olika behov på två personal.

Vi ska ha koll på deras välmående, aktivera, dokumentera, medicinera, klä på/av, all hygien, kolla så de inte rymmer, håller sams, inte snubblar, servera, mata, vätskeintag och glöm INTE nattfastan (kvällens sista mål till första mål på morgonen som inte ska vara över elva timmar). Sen även bemöta anhöriga, svara i telefonen i alla lägen och vara trevlig och professionell. Många gånger är det stressigt och man får vara påhittig och vara skärpt – inte konstigt att anställda slutar.

Vem ska prioriteras på morgonen då man kommer på sitt pass och larmen piper? Vem jobbar jag med idag? Är någon ordinarie sjuk?
En vikarie kommer som är helt ny? Dålig svenska, ingen delegering. Du får skärpa till dig lite extra, man får ingenting extra för att man jobbar dubbelt. Det är vad man kan råka ut för och det är påfrestande – tänk då hur det känns för vårdtagare som inte förstår vad personalen säger … frustration som leder till aggression.

Det är riktigt sned fördelning på våra skattemedel. Brinken får nya flotta möblemang (alltså de som har möten för att boka ett nytt möte och skickar mejl sinsemellan). Glöm inte att mellanchefernas chefer också ska ha möte. Vad handlar mötet om? Förmodligen om värdegrund, dialog, styrkort, målkort och medborgare.

Men även i ledningen brister det uppenbarligen.  Ejja Häman Aktell, vård och omsorgschef ,sade upp sig 7 februari 2022 efter stark kritik från revisorer (vad hände i revisionen?). Transparens med insyn, dvs att verksamheten kan genomskinas och inte döljer något? – Vad hände? Dagen efter ändrar hon sig och vill fortsätta sitt jobb men det skulle visa sig att det inte stannar där.

Eldsjäl