Vi ska värna om och vara stolta över vår demokrati

Snart är det val. Det märks lite väl mycket. Hysteri i alla väderstreck. Bland annat missförstår man eller missförstår man medvetet och slirar på sanningen så gott det går.

Insändare 29 augusti 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lyssna och var lite lugna. Det är svårt nog ändå att ha alla hästar hemma samtidigt. Val är ju en enastående fantastisk demokratisk process, som vi ska värna och vara stolta över. Rättigheter och skyldigheter ska vandra hand i hand.

Läste bland annat det här som Jonas Gardell skrev. ” Liberalerna ska först språktesta tvååringar och ta dem från sina föräldrar…” Vet du Jonas Gardell att jag tycker du har så bra inställning till livet, men nu har du lyssnat väldigt slarvigt. Vi får inte skrämma alla föräldrar med att det svenska samhället ska ta deras barn ifrån dem. Jag förstår föräldrarna, för jag var en riktig hönsmamma själv. Skulle låst in mig med dem alla dar.

Nej så här har jag fattat det Johan Pehrson sa. Han menar att barn lär sig svenska bäst med andra barn och såklart med vuxna i förskolan. Det är ju inte bara språket, som blir så lätt vunnet på svensk förskola. Barnen lär sig så mycket socialt och lär sig ge och ta. De lär sig hur vi ska behandla varandra och hur vi ska försvara andra kompisar som blir mobbade. Barnen vågar säga ifrån och lär sig empati. De lär sig vad som är rätt och fel här i livet. Får många kompisar. Barnen blir bra och lika rustade för att börja skolan när det blir aktuellt. Det kallar jag för rättvisa. Det är inte så att samhället ska ta barnen från sina föräldrar. Skräm inte upp föräldrarna. 

Vad jag förstår vistas många ettåringar idag några timmar på förskolan då båda föräldrarna jobbar. Ännu fler tvååringar vistas på förskolan några timmar. Föräldrar är ju alltid välkomna har jag erfarenhet av. Det finns en ytterligare fin möjlighet i detta. Nu har båda föräldrar möjlighet att jobba några timmar varje dag. Kvinnor blir inte låsta hemma och det är mycket viktigt anser jag. 

Tror alla mår bra av att komma ut och ha ett innehållsrikt socialt liv och arbetsliv. Speciellt bra är att det inte blir en kvinnofälla, utan öppnar möjligheter till kvinnors frihet och självständighet. Man ökar kvinnornas och barnens självkänsla, tron på framtiden och bidrar på ett utmärkt och enkelt sätt till integrationen.

Bästa Jonas Gardell och alla andra som förfäras av denna tolkning av vad Johan Pehrson sagt. Läs om och andas lugnt. Demokratiska val är vackra och vad jag önskar att de ska hållas rena i alla väder.

Det finns en känd svårighet i att komma med humana och kloka förslag för tidigt. Man måste tajma, komma i rätt tid. Kommer man för tidigt är samhället inte moget för förslagen. Vi minns när Lars Leijonborg kom med förslaget om språkkrav som en del i integrationen. Han blev ordentligt häcklad som rasist och för att fiska i grumliga vatten. Minns ord som kravliberalism. Det var i valrörelsen 2002. Idag är språkkrav en självklarhet. Jag hoppas innerligt att Johan Pehrson förslag blir antaget fortare. Den som har förmånen att leva får se.

Helmi Aho Berggård, Skellefteå


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa