Vi måste lära av historien för att få en bättre framtid

Trots risken att bli beskylld för att vara en gammal stöt som bara längtar till svunna tider, låter jag några lätta tankar få lätta ankar. Var det bättre förr? Blir det bättre i framtiden?

En stor del av Sveriges befolkning utvandrade på 1800-talet. Egentligen inte så länge sedan, menar skribenten.

En stor del av Sveriges befolkning utvandrade på 1800-talet. Egentligen inte så länge sedan, menar skribenten.

Foto: PrB / TT

Insändare2023-08-15 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har under senare år allt mer intresserat mig för historia. All historia. Även min egen. Släktforskning kan vara lärorik. Vi lever idag i ett otroligt överflöd. Vi har gott om mat, vatten och livsrum. Många människor flyr hit undan krig och eländiga förhållanden.

Så har det inte alltid varit. På 1860-talet hade vi en katastrofal svält. Norrland drabbades av extrem kyla, södra Sverige av torka. Skördarna slog fel, folk svalt. Det startade på allvar den stora utvandring som skedde. På 70 år utvandrade en fjärdedel av vårt folk. En miljon.

Magnus Vesterbro har i boken ”Svälten” skildrat ett människoöde som väckte mitt intresse. Även i tv-programmet ”Ett satans år” (Häger/Villius) skildrades samma öde. Hans namn var Nils Petter Wallgren. Född 1850 i Vallen, Lövånger. Han blev 18 år. Dog 1868 undernärd och sjuk.

Länge sedan? Nej, det tycker jag inte. Pojken var kusin med min farfar.

Vår tillvaro är resultatet av vår historia. Tidigare generationers agerande har format våra liv idag. Det innebär att våra liv, vårt handlande är den historia som våra barn och barnbarn ska leva med en dag. Vilket ansvar vi har.

När de barn som föds nu är lika gamla (årsrika) som jag är idag (88) är vi inne på nästa sekel. 2100-talet. Dit är det inte långt. Hur ser deras värld ut då?

Ju mer jag lär mig om vår historia och nutid, desto fler frågor dyker upp.

Alla borde idag se de enorma konsekvenserna av uppvärmningen på jorden. Vi vet att CO2- halten i luften ökar och att detta fungerar som en värmande filt över vår planet. Vi vet att förbränningen av fossil olja och kol orsakar uppvärmningen. Varför bryr vi oss inte?

Frågor. Har vi tappat instinkten att vara rädda om våra barn? Har vi blivit renodlade egoister i vår välfärd och rikedom? Kan vi lösa klimat-frågan med rustning och krig? När ska mördandet i Ukraina och Jemen upphöra? Varför röstar man på skojaren Trump i demokratiska val i USA ?

Vi ser idag många hot till och med vår teknologiska utveckling, vilken tjänat oss så väl, har blivit ett hot. AI kan göra människan överflödig enligt ett skräckscenario.

Men våra möjligheter att klara av hoten är stora. Om vi vill förstås? Förändringar krävs. Hur?

Jag har en idé som jag tror på. Kanske inte enkel? Låt oss börja med att förändra vårt sätt att tänka. Förr hördes ofta ordet solidaritet i debatten. Varför inte återinföra det begreppet? Solidaritet med alla på jorden. Även de ännu inte födda.

Allt var inte bättre förr? Allt är inte bra nu? Om allt ska bli bättre i framtiden måste vi tänka om?