Vi måste få samma kvalitet på vården i hela landet

Insändarskribenten menar att regionernas tid borde vara förbi och att staten ska få ansvar för all sjukvård.
Insändarskribenten menar att regionernas tid borde vara förbi och att staten ska få ansvar för all sjukvård.

Det är dags att avveckla regionerna och låta staten få ansvaret för sjukvården i hela Sverige.

Insändare 26 december 2022 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska vården och omsorgen har varit under avveckling under en lång tid och oavsett regeringar och politiska styren. Knappast kan vi hoppas på snar förbättring och absolut inte utan stora förändringar och effektiviseringar i den svenska välutvecklade byråkratin och politiska trångsyntheten och inte minst viljan att genomföra förändringar som på något sätt påverkar dem negativt, det vill säga att de förlorar sina uppdrag och inkomster.

Sverige har minst antal vårdplatser per capita inom EU och forskare har nu visat att det ökar risken till att patienter avlider helt i onödan. Inte minst i Region Västerbotten som har stor kris i att kunna få sina verksamheter bemannade. Det kallas ”vårdplatsbrist” men är egentligen personalbrist.

Just nu utreds en händelse där en patient avled i en taxibil på väg till ett korttidsboende i Vindeln efter att ha ”skrivits ut” från vård på NUS i Umeå.

I Skellefteå kommun vädjar omsorgsverksamheten att frivilliga skall ställa upp och hjälpa till med arbetet inom vården så att man kan klara jul och nyårshelgerna. Inget fel i det i och för sig, jag tror de flesta av oss som kan tar till oss och hand om våra närmaste anhöriga och jag utgår ifrån att man inom kommunen också ser till att ”sammanträdes proffsen och hitta på jobben” omplaceras för dessa kritiska arbetsuppgifter.

Såklart att vi inte skall vare sig acceptera eller vänja oss vid denna nedmontering.

Börja med att avveckla alla dessa 21 regioner som skall ansvara för en ”cocktail av uppdrag” från turistnäring, kollektivtrafik, kultur till just sjukvård. Bilda ett antal sjukvårdsregioner, Polisen i Sverige har sex.  Kanske tio då? Och alla under statlig kontroll och ansvar. När regeringen står upp och lovar och informerar så ska det vara ett löfte och en information som hålls och som stämmer, inte det vi exempelvis har upplevt under corona-pandemin.

Sjukvård är en tydligt operativ verksamhet som borde se likadan ut och erbjuda samma trygghet oavsett var du bor i Sverige och inte som idag där den markant lägsta servicen finns där skatten är som högst.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa