Vi lever i en nyliberal politisk diktatur

Vi kan välja politiker. Man vi kan ej välja den politik som skall bedrivas.

Plenisalen i EU-parlamentet i Strasbourg. Skribenten resonerar kring högervridning i Sverige och EU.

Plenisalen i EU-parlamentet i Strasbourg. Skribenten resonerar kring högervridning i Sverige och EU.

Foto: Fredrik Persson / TT

Insändare2023-09-30 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bister verklighet för dagens EU-provinser. Att vänsterpolitik får sökas långt uppe bland ouppnåeliga stjärnor är klart. Det står EU:s alla fördrag som garant för. Undrar hur längre det tar tills vi öppet medger att vi numer faktiskt lever i en nyliberal politisk diktatur. 

Sedan svenska EU-inträdet 1995 är det ingen idé för socialdemokratiska keynesianer att ens försöka kandidera till högre poster inom partiet. Accepterar du inte EU:s nyliberala fördrag plockas Du bort redan vid första sorteringen av kandidater. Är Du dessutom motståndare till svenskt Nato-medlemskap är du en extra större belastning för partiet.

Ända sedan krigsutbrottet har Nato och EU hela tiden hävdat att det är Putins maktlystnad som varit orsak till Rysslands invasion av Ukraina. Nu när krigspropagandan fört in Finland i Nato och Sverige i väntrummet låter det annorlunda. Den 7/9 i tal i EU-parlamentet erkänner plötsligt Natos generalsekreterare att Natos öst-expansion var huvudorsak till Rysslands invasion i Ukraina. Som jag och många fler sedan krigsutbrottet alltid hävdat. 

Nu kan kanske mer än en av många sanningar börja krypa fram. Så dags. Krigspropagandan från EU och Nato via svenska rikspolitiker och högerägd media har kanske redan fyllt sin funktion att skrämma okunniga svenskar till acceptans av krigs-Nato i vårt land. Socialdemokratiska toppens ansökan till höger-glada Nato är symptom på högervridningen inom partiet.

Likheten med USA:s politiska höger-diktatur växer hela tiden hos EU. I USA står valen alltid mellan två höger-partier. Inga andra kan slå sig in. Samma politiska form av faktiskt höger-diktatur är nu på väg skapas även i EU. Baserat på hela tiden påbyggda fördrag som ej går demokratiskt förändra. Behövs 100 procent enighet för förändring. Varför socialdemokrater ej klargör detta faktum vet jag ej? Ägarstrukturen hos media idag garanterar noll inflytande från vänster vilket påverkar även public service negativt. EU, och Sverige, är på väg in i samma form av "pseudo-demokrati" som USA. Du kan välja politiker. Men inte politik.

Hur alla socialdemokrater och fredsvänner här i Skellefteå kommun har kunnat förhålla sig så tysta inför omöjligheten inom EU bedriva keynesiansk politik samt till Natos krigsetablering här uppe är en gåta jag har svårt se svar på.