Vi lever fortfarande i en djurförtryckande värld

De inblandade organisationer i kampanjen Jag Vill Beta skriver fortlöpande att kor har laglig rätt till bete. Trots att samtliga ickemänskliga djur innehar exakt noll rättigheter i lagens mening.

Förtryck. Skribeneten anser att tamdjur lever under ett mänskilgt förtryck och att drjuskyddsorganisationer är för nöjda med svensk lagstiftning.

Förtryck. Skribeneten anser att tamdjur lever under ett mänskilgt förtryck och att drjuskyddsorganisationer är för nöjda med svensk lagstiftning.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2024-07-25 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, World Animal Protection, Svenska Djurskyddsföreningen, Greenpeace och Vi Konsumenter driver den gemensamma kampanjen Jag Vill Beta

Enligt dem kan jag läsa mer om ”kors rätt till bete” i paragraf 3 och 4 djurskyddsförordningen.

Tyvärr verkar inte organisationerna till Jag Vill Beta riktigt förstå innebörden i att svensk djurskydd inte är rättigheter åt djuren. För om ickemänskliga djurs rättigheter faktiskt fanns inskrivna i lagboken hade djurskyddsorganisationer knappast kunnat fortsätta existera, då de är för fortsatt djur(ut)nyttjande.

Så hur står det egentligen till med Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, World Animal Protection, Svenska Djurskyddsföreningen, Greenpeace och Vi Konsumenter kunskaper om Sveriges rikes lagar rörande våra medvarelser? 

Kan lös egendom inneha rättigheter? Enligt lagen anses nämligen ickemänskliga djur vara lös egendom, som kan ägas av människor. De är alltså rättslösa. Däremot finns det djurskyddslagar. De innehåller dock så många undantag att det är märkligt att det ens får lov att heta ”skydd” för djuren. Notera att det inte heter ”djurrättslagar”.

Med dessa organisationers logik, när de hävdar att kon har laglig rätt till bete, borde även exempelvis undantaget från sexuella handlingar vara en rättighet för kor. Det anses exempelvis inte olagligt att inseminera en ko för mjölkproduktion. Och när kon fött sitt barn tas kalven ifrån henne. Då görs detta måntro på grund av kons rätt att mjölkas med maskin eller kalvens rätt att slippa dia sin moders mjölk?

Ordval spelar roll! För när dessa sex organisationer systematiskt skriver ut att kor innehar vissa rättigheter blir det ett hån mot samtliga djur som är fast i människans våld. Vi lever fortfarande i en djurförtryckande värld. Som stora aktörer inom djurrätt respektive djurskydd borde dessa organisationer veta bättre än använda ordet ”rätt till bete” när det kommer till våra medvarelser.

Aktörer kopplade till djurindustrierna hävdar aldrig att kor har rätt till bete eftersom de vet att djurskyddslagarna är spel för galleriet. Och notera än en gång att det heter inte djurrättslagar samt ingenstans i lagboken står något om rättigheter åt djuren.

Johanna Månsson