Vi i norra Norrland klarar oss bra utan kärnkraft

Vi har sett besynnerliga utspel av lokala oppositionspartier förr men de senaste om att vi ska satsa på kärnkraft tar ändå priset.

Insändare 18 maj 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna region har stort elöverskott och därför lägsta elpriset i EU och dessutom grön förnybar el som nu gör att företag väljer denna bygd. Vi i norra Norrland har de bästa möjligheter att kombinera vindkraft med all vår vattenkraft samt att vi har stor del biobränsle för kraftvärme/fjärrvärme och nu kommer vätgasen starkt. Så inte är det kärnkraft vi behöver. 

Efter riksdagsbeslut 2009 är det inget som hindrar att sätta upp ny kärnkraft i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark men ingen investerare har trätt fram som vill satsa pengar på ny kärnkraft trots att det är stor fördel sätta upp den där nät, uranhantering och personal redan finns. 

Så saken är enkel, ny kärnkraft är olönsam idag.Den behöver fyra gånger så högt elpris som vindkraften.Och som vi sett i Finland och England så kostar en kärnkraftsreaktor hundratals miljarder, så att ett kommunalt bolag skulle satsa stora belopp på ett projekt med så dålig prognos vore både oerhört ansvarslöst och omdömeslöst.

Kärnkraftsindustrin har då ändrat marknadsföring till att små modulära reaktorer, så kallade SMR, ska kunna konkurrera med vindkraft om de tillverkas färdiga i fabrik. Men sanningen är att dessa reaktorer inte finns annat än på teststadiet och har stora olösta problem. Så först måste man klara att få fram en fungerande reaktor och sedan ska en fabrik byggas upp som kan serietillverka dem. Då inser alla hur långt borta de är om de ens någonsin kommer att finnas i Sverige? 

Visst är Skellefteå en välmående kommun men är det så att oppositionspartierna lokalt inte har annat att komma med än att de måste ta till det partiet i Stockholm driver så har de verkligen problem.

Bm


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Olov Abrahamsson: Det är dags för Ebba Busch att gräva ned stridsyxan • Det behövs en bred energiöverenskommelse

Framtidsfabriken
Profilbild

Johan Pehrson på besök i Skellefteå i dag – tror det ska lyfta L • Löftet som ska gynna Skellefteå • "Inte så att vi älskar kärnkraft"

Johan Pehrson på besök i Skellefteå i dag – tror det ska lyfta L • Löftet som ska gynna Skellefteå • "Inte så att vi älskar kärnkraft"
Ämnen du kan följa