Vi är fler som ska samsas på vägarna

Skribenten vill uppmana hundägare att ha koll på sina älsklingar och respektera cyklister och andra trafikanter när de är ute.

Skribenten vill uppmana hundägare att ha koll på sina älsklingar och respektera cyklister och andra trafikanter när de är ute.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Insändare2023-05-19 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu talar jag om vissa hundägare som tror att de äger hela gång- och cykelvägen, märk väl att med väg betyder att sådana är trafikerade. Jag drar inte alla över en kam, ånej, men vissa har inget vett bakom pannbenet när de låter sin hund gå på ena sidan och matte/husse på den andra där följden blir utsträckt lina/koppel, med andra ord täcker hela vägen. Inte lätt då att som cyklist passera när hundägaren dessutom blir sur när man plingar för att få uppmärksamhet.

Jag har kroppen och själen full av/med trafikvett om jag så promenerar, cyklar eller kör bil så jag ska inte behöva få en näve riktad mot mig tillsammans med ord såsom "och inte kan ni sakta ner heller era …" när jag lugnt och stilla passerar i detta fall tre hundägare med en till två hundar vardera som dessutom verkade ha en hundträff på vägen där hela vägen fylldes upp. Dessa verkade inte överhuvudtaget ha någon lust alla att flytta på sig fastän de på långt håll såg oss, vi var tvungna att plinga men villigheten att flytta fanns fortfarande inte utan vi fick passera på cirka 3 decimeters yta. 

Jag ska inte behöva hoppa av cykeln för att några hundägare rastar hundar och framförallt jag vill inte vara med om knytnävar och elaka ord från hundägare när jag följer trafikreglerna till punkt och pricka. 

Det finns absolut rötägg till cyklister också. Alla ska vi ju samsas på vägarna. Jag vill av välmening rikta några ord till hundägare att hålla hunden nära sig vid möte med cyklist och framförallt, uppta inte hela vägen, håll ej heller möten med flera hundägare på vägen och istället för fula ord och knytnävar ska vi samsas om ytan.