Vi äldre har det faktiskt inte så dåligt

Att vi har bedrövliga pensioner och vård, samt att ingen vågar gå ut för allt våldet, hör man ständigt.

Insändare 3 mars 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ekonomifakta visar att reallönen (det vi har att leva av) under 2000 talet ökat med 40 procent och att svenska pensionärer, kvinnor som män, faktiskt är de som har mest i förmögenhet. Enligt BRÅ är också våldsbrotten mot äldre nu på mycket låg nivå.

Medellivslängden anses spegla välfärden och vården. Svenskar lever nu tio år längre än 1950. Kvinnor lever i snitt till 84,7 år och män till 80,5. 

1950 var det ett riskprojekt att föda barn men idag är Sverige säkrast i världen att föda barn i och barnadödligheten är lägst. Vad kan vara en större framgång än det? 

Men på listan över vilket land det rankas bäst att bli gammal i har vi faktiskt rasat. Vi som varit etta är nu trea för att pensionsförsäkringar missgynnas av skatten. Vi har ändå i snitt högre pension än till exempel rika Norge. 

Men det är en grupp som är förlorare senaste årtiondena. Det är unga killar. Det är de som står för de försämrade skolresultaten, de hamnar därför oftare i kriminalitet, drabbas mest av våld och olyckor samt leder självmordsstatistiken. Det kunde man tro att mödrar och fäder skulle bry sig om. Men inga står i barrikaderna om detta faktum.Tvärtom skuldbeläggs mellanstadiepojkar själva för att de ska ha valt en "maskulin macho-attityd" de senaste 15-20 åren. Då plötsligt är det inte samhällets fel, vilket psykologiserande genusvetare annars alltid hävdar. 

Proffstyckare av alla färger och kön fyller tv-debatter med klyschor, men att ens ifrågasätta om gruppen killar kan vara missgynnade är inte politiskt korrekt och platsar inte i ett axiom om "könsnormer i det ojämställda" samhället.

Jag ställer gärna upp på att alla ska ha lika hög baspension. Kanske då omkring 16.000 kronor i månaden netto. Det vore många av oss förlorare på, men vi är ändå de som har och haft möjlighet att bygga upp vår ekonomi. 

Men som gammal man tycker jag att allt detta klagandet är genant när så många av våra unga med livet framför sig inte tycks vara så viktiga.

Skulle också vilja säga att jag faktiskt blir trevligast bemött av de unga i handel och service idag. Det bör de ibland få beröm för. 

Morfadern


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa