Veterinärhögskola i Skellefteå – en lysande idé

Det är med stor entusiasm och hopp om en ännu starkare framtid för vår älskade stad Skellefteå som jag vill ta till orda idag. Ett förslag om att etablera en veterinärhögskola i vår region har nyligen sett dagens ljus, och jag måste säga att jag är djupt imponerad av tanken bakom detta initiativ.

Signaturen Bengan tycker att en veterinärhögskola i Skellefteå skulle vara en utmärkt idé.

Signaturen Bengan tycker att en veterinärhögskola i Skellefteå skulle vara en utmärkt idé.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-10-23 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå är en plats som är djupt rotad i naturen och där kärleken till djur och landsbygden är en integrerad del av vår identitet. Denna idé om att utbilda nästa generation av veterinärer här i vårt eget Skellefteå skulle inte bara gynna våra ungdomar, utan skulle också stärka vår region som helhet på många sätt. 

Först och främst skulle en veterinärhögskola här i Skellefteå öppna dörrar för våra unga studenter som drömmer om att bli veterinärer. De skulle inte längre vara tvungna att resa långa avstånd för att förverkliga sina drömmar. Det skulle göra utbildningen mer tillgänglig och prisvärd för våra familjer, vilket är en enorm vinst. 

För det andra skulle en veterinärhögskola vara ett kraftfullt verktyg för att stärka vår region. Det skulle skapa arbetstillfällen, locka investeringar och ge vår stad en nytändning. Inte bara det, det skulle förse våra jordbrukare och husdjursägare med en närmare tillgång till expertis och stöd när det gäller djurhälsa och välbefinnande. 

Dessutom skulle en veterinärhögskola vara en grogrund för forskning och innovation inom området veterinärmedicin. Det skulle kunna leda till genombrott som inte bara förbättrar djurs hälsa utan också gynnar människors hälsa genom att förebygga och hantera samt förbättra beredskapen gentemot zoonotiska sjukdomar. 

Jag uppmanar våra lokala myndigheter och beslutsfattare att noggrant överväga detta förslag och att ta de nödvändiga stegen för att förverkliga det. En veterinärhögskola skulle vara en viktig milstolpe i vår stad och en källa till stolthet för oss alla. Låt oss arbeta tillsammans för att göra detta projekt till verklighet och skapa en ännu bättre framtid för Skellefteå och dess invånare. 

Tack för att ni tog er tid att läsa.