Vem sköter egentligen Erikslids grönområde?

Igenväxt bäck i Klockardalsparken. Signaturen Anna funderar kring skötseln och får svar direkt.

Igenväxt bäck i Klockardalsparken. Signaturen Anna funderar kring skötseln och får svar direkt.

Foto: Patrik Johansson

Insändare2024-10-12 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför ser det så illa ut på Erikslids grönområde? Vattnet är helt brunt, stora högar ogräs ligger och stinker. Det finns inte en enda fågel som det fanns tidigare.

Endast två bänkar, varav en är trasig. Det bör finnas minst fyra, fem bänkar till. (Förutom bänk och bord i mitten)

Varför inte göra rent i botten i vattnet och låta nytt vatten rinna till? Det är nästan stopp där vattnet rinner. Så brunt så det ser ut som något skitigt u-land.

Vem bestämmer egentligen över detta område, vem har skötsel om området? Är tanken att hålla fåglarna borta? Varför i så fall?

Anna

Svar direkt

Klockardalsparken, parken runt de två dammarna har under ett antal år renoverats. Arbete har gjorts både på land, i bäcken och dammarna. Vi har muddrat dammarna och ogräset ligger kvar för att det är för blött att köra med traktor där. Vi kommer att ta bort högarna när marken har frusit. Eftersom vattnet innehåller järn är det brunt. Nere vid dammarna finns nya bänkar och vi ser över och lagar eller byter ut det som är trasigt.

undefined
Brunt vatten i Klockardalsparken.

Renoveringens mål är att både öka den biologiska mångfalden och trivseln för oss människor. Istället för att kämpa mot naturen och översvämning av gräsmattor så är tanken att vi nu försöker följa med naturen. Områden ner mot bäcken har anpassats så att skötseln och arterna som växer där ska tåla och gynnas av översvämning. För att gynna djurlivet har ett antal fågelholkar och insektshotell satts upp. Men som alltid när vi människor är inne och stör i naturen så drar sig djuren tillbaka. Nu när vi är färdiga så är vi övertygade att djuren kommer att återkomma till området och att vi kommer att få en ökad biologisk mångfald jämfört med innan renoveringen startade.

Johanna Engström, kommunekolog, Skellefteå kommun 

Marja Leena Elfmark, verksamhetschef park och natur, Skellefteå kommun