Vem ska hjälpa min man när han ramlar?

Insändarskribenten berättar om sin man som har en muskelsjukdom (arkivbild).
Insändarskribenten berättar om sin man som har en muskelsjukdom (arkivbild).

Insändare 20 april 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min man har en sjukdom som gör att han tappar muskelstyrka, för hans del mest i benen och armar. Det händer att han ramlar, inte ofta men det händer, och jag rår inte få upp honom. Nu har han tagit kontakt med Skellefteå kommun för att se om det finns nån hjälp man kan få med att lyfta upp honom.

En arbetsterapeut tyckte att han skulle skaffa dubbade skor, men det har han haft i flera år. Eller att han skulle hålla i en spark, lite svårt att ta sig fram med tanke på att det sandas. Eller så kunde han kontakta en biståndsbedömare och få ett larm. Funkar om han ramlar hemma men vad händer om han ramlar en bit hemifrån. Jo, då ska han ringa mig så jag kan larma och tala om att han ligger nånstans och inte tar sig upp. 

Om han ramlar utanför det område som han hör till så ska hemtjänsten för det område där han ramlat komma och hjälpa honom. Absolut inget ont om hemtjänsten, men ska dom behöva åka runt och lyfta upp brukare som dom inte alls har en aning om? Han tog kontakt med en biståndsbedömare på kommun och hon säger samma sak, att det är hemtjänsten som ska komma. Vad händer om jag inte är hemma och kan larma?

Nu står vi här och har ingen aning om hur jag ska få hjälp när min man ramlar. Hur är det här med socialt skyddsnät? Ska jag bara hugga tag i första bästa person jag ser för att få hjälp? En person som inte har nån muskelstyrka blir ganska tung att lyfta eftersom han inte kan hjälpa till nått själv. Ser fram emot att få veta hur vi ska bete oss.

Undrande anhörig

Fotnot: Skellefteå kommun har avböjt att svara på insändaren.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa