Vem är det egentligen som hotar freden?

Ryska krigsfartyg under Öresundsbron. Men vem är det egentligen som hotar freden, undrar skribenterna.

Ryska krigsfartyg under Öresundsbron. Men vem är det egentligen som hotar freden, undrar skribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-01-24 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gång på gång rapporterar massmedia om hur säkerhetsläget i Sveriges närområde blir alltmer osäkert. Påståendet att Ryssland hotar att attackera Ukraina upprepas ideligen nästan som ett mantra. I de etablerade medierna låter det nästan som om det är mer frågan om när Ryssland ska gå till attack än om det är troligt. I princip ingen ifrågasätter om detta verkligen är Rysslands agenda.

Om denna ensidiga rapportering bara förekom i Sverige skulle man tro att det är det sedvanliga uppskruvade tonläget i samband med den nyligen avslutade Folk och Försvars kongress, och propagandan för att få Sverige att gå med i Nato. Men det är bara en del av hetsen, för denna bild sprids i hela Europa.

Innan undertecknade går vidare vill vi betona att vi på inget sätt gillar den politik som Putins högerregim för i Ryssland. Men det är inte i första hand Ryssland som hotar freden utan Nato med USA i spetsen.

Den 9 februari 1990, i en tid när Sovjetunionen och östblocket höll på rämna, fick Michail Gorbatjov ett löfte från USA:s utrikesminister James Baker att om Nato fick ta hela Tyskland under sitt inflytande skulle Nato inte expandera en tum öster om Tyskland. Warszawapakten upplöstes. Delvis som ett svar på detta löfte.

Vi vet idag att Nato sedan dess har expanderat österut. Hela 14 stater öster om Tyskland har gått med i Nato efter Bakers löfte. Man kan förstås hävda att varje självständigt land har rätt att välja sina bundsförvanter, men utifrån Rysslands utgångspunkt måste Natos expansion österut kännas hotfull. Inte minst med tanke på den överlägsna militära kapacitet som USA/Nato besitter. USA militära budget är tolv gånger större än Rysslands, och har en mängd baser runt hela världen. Bland annat nära Ryssland.

Är de så underligt att Ryssland känner sig hotade om också Ukraina dras in i EU/Natos maktsfär. Ett Ukraina som Ryssland historiskt, språkligt och kulturellt har mycket gemensamt med. Gör tankeexperimentet att någon stormakt skulle ha utstationerade baser i USA:s närområde. Hur skulle rapporteringen låta då?

Våra journalister agerar idag som 7-åringar som spelar fotboll- alla på bollen. Ingen reflektion om vad som orsakar spänningsläget. Ungefär som vid rapporteringen vid den famösa ubåtsjakten på 80- och 90-talet.

Det är dags att den fredsälskande antiimperialistiska befolkningen åter gör sin röst hörd och stoppar försöken att knyta Sverige ännu närmare krigsorganisationen Nato.

Sune Marklund Skelleftehamn, Kent Haldebo Grubbedal