Vem är det egentligen som delar ut kommunens post?

Eftersom jag drabbats av att ett personligt brev till mig från Skellefteå kommun, satt fastklämt tillsammans med Norran, på utsidan av ytterdörren till mitt trapphus, så har jag funderat på hur postgången från kommunen fungerar.

Skribenten funderar över post från Skellefteå kommun och får svar direkt.

Skribenten funderar över post från Skellefteå kommun och får svar direkt.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2023-10-09 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brev till mig ska stoppas in genom mitt brevinkast i lägenhetsdörren. Nu vet jag att det var SVHL (Svensk Hemleverans) som slarvat. Jag kontaktade Skellefteå kommuns kundtjänst, blev uppringd och fick veta att kommunen använder Postnord som utdelare. Han var väldigt säker på det. Samtal med Postnord gav ingen lösning. Döm om min förvåning när jag senare samma dag blev uppringd av en tjänsteman från kommunen som berättade att kommunen har avtal med SVHL. 

Senast idag (den 20/9) fick jag åter ett brev från kommunen, nu med en stämpel Postnord. Vad är det för ordning? Att SVHL har lämnat ett lägre anbud än Postnord, det förstår jag nu. Men vad är det som avgör att vissa brev delas ut av SVHL och vissa brev av Postnord? Brådskande och icke brådskande post? Och Postnord tar mer betalt.

Från säker källa har jag blivit upplyst om att när SVHL slarvar, lägger brev och paket på fel ställe, så får Postnords personal inte rätta till det som SVHL slarvat med och vice versa, Kunderna vet inte vem som slarvar och klagar på fel utdelare. 

Samtidigt förstår jag att det är ett känsligt ämne. Norran och andra tidningar ingår i NTM-koncernen som äger SVHL. Har Skellefteå kommun också aktier i SVHL?

I Skellefteå kommun är det Socialdemokraterna som styr i majoritet. Jag tycker att eftersom Postnord ägs till 60 procent av svenska staten, så borde kommunen ha avtal med enbart Postnord. Billigast, som SVHL, är inte alltid bäst.

Förr kunde man säga att något som man litar på "kommer som ett brev på posten", men det kan man inte säga nuförtiden.

Käringen mot strömmen

Svar direkt

Avtalet är avropat genom Adda inköpscentral, ett företag inom SKR, Sveriges kommuner och regioner.  Svensk Hemleverans Norr AB är Skellefteå kommuns antagna leverantör på tjänsteområdet hämtning av kontorspost.

Skellefteå kommun har haft ett möte med Svensk Hemleverans Norr AB kring denna händelse. Svensk Hemleverans Norr AB ser väldigt allvarligt på denna händelse och har vidtagit åtgärder.

Skellefteå kommun har inte aktier i Svensk Hemleverans Norr AB.