Vart tog linbanorna vägen?

Lekparkerna blev tråkigare när linbanorna försvann, tycker nioåriga Hanna.

Lekparkerna blev tråkigare när linbanorna försvann, tycker nioåriga Hanna.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2022-01-13 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag undrar varför ni som bestämmer har tagit bort linbanorna på lekplatserna i Ursviken och Sävenäs?

Det är inte bra att göra sig illa, men kanske ännu farligare att barn inte är ute och rör på sig. För yngre barn, typ två till fyra år, är linbanor inte det bästa på lekparker men för äldre barn är det bland det roligaste. 

Vi barn som är lite äldre leker mest med linbanorna när vi är där. Hoppas att de kommer tillbaka eller något ännu roligare.
Hanna Holmgren, nio år, Yttre Ursviken 

Svar direkt

Jätteroligt att du tycker om våra lekplatser och vill vara ute och röra på dig! Vi kommer under 2022 att ta bort några av de gamla linbanorna som är i dåligt skick och inte längre möter kraven på säkerhet.

Och vi har, som du ju redan sett, startat med att riva de gamla linbanorna och de vi tagit bort kommer i de flesta fall att ersättas med en ny. Till exempel kommer lekplatserna i Sävenäs och på Skärgatan i Ursviken att få nya linbanor. På lekplatserna på Fredsgatan och Redargatan i Ursviken ersätts däremot inte linbanorna eftersom de är lekplatser som riktar sig till yngre barn. 

Precis som du beskriver passar linbanorna lite äldre barn som också kan röra sig över lite större områden för att komma till roliga lekplatser som erbjuder större äventyr och utmaning.

Anna Granlund, landskapsingenjör Skellefteå kommun