Vart leder den digitala utvecklingen?

Smartphone för att gå på toa? Skribenten funderar över den tekniska utvecklingen.

Smartphone för att gå på toa? Skribenten funderar över den tekniska utvecklingen.

Foto: Annika Byrde

Insändare2024-05-02 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen var jag nere i staden. Det gällde ett ärende för att panta returer. I nya Coops rena och fina utrymme för pantning faller blicken på instruktionerna när det gäller toalettbesök. För den oinvigde är det inte alldeles lätt att ta till sig dessa manualer som gäller sms och Swish. 

Att gå på toaletten kostar alltså 10 kronor plus att du måste ha tillgång till en smartphone och appen Swish. Alternativt kan du skicka sms och få en kod för dörren mot att du betalar med ditt betalkort via någon betaltjänst. Ingen dålig tekniskt utveckling. Men hjälper det människan i längden?

Det skulle vara väldigt välgörande med en riktigt seriös debatt om hela den digitala utvecklingen. Vilken saknas idag och sedan många år. Ett av de viktigaste exemplen enligt min mening är utvecklingen av så kallade fake news och nu i förlängningen AI.

På 60- och 70- talen då jag växte upp var inte tillgången till information lika bred som den är idag och den var säkert förvrängd och utvald av regeringar och säkerhetstjänster redan då. Men idag är informationsflödet så stort att det verkligen kan vara förvirrande. Även för ungdomar antar jag att flödet kan vara förvirrande.

Den mängd tid som åtgår för digitala aktiviteter är väldigt stor. Den dag som det här skrivs så fick jag ett mejl av Google som ville redovisa sina nya användarvillkor. Det är bra med information, men i detta mejl fanns så många länkar till olika villkor och juridiska bestämmelser att det skulle ta cirka två arbetsdagar att sätta sig in i detta och då undrar jag hur många som verkligen orkar?

Till sist, utan att moralisera över dataspel vill jag påstå att det finns likheter mellan dataspel och de krigs-simulatorer och även riktiga, skarpa vapensystem som genom elektronik och digitalisering faktiskt förintar i verkligheten. Att de som trycker på avfyringsknappen då inte är påverkade av den tekniska utvecklingen vore att ljuga. Människan måste undersöka vad den tekniska utvecklingen används till.