”Vårt elöverskott gynnar oss i norr”

Det är att svårt förstå varför energifrågan är så polariserad i dag och i synnerhet här i norr. På 1970-talet var kärnkraften alternativet till outbyggda älvar, men så är inte läget i dag.

Insändare 16 januari 2021 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ser vi att vårt elöverskott gynnar oss i norr, i elpris och investeringar. Kärnkraften var framröstad som en parentes och är en ickefråga. För även om vi bortser från kända problem så vill ingen investera i den av lönsamhetsskäl. Dessutom skulle ny kärnkraft vara mer än 15 år bort.

Då påstås det finnas en perfekt fjärde generationens kärnkraft. Det som avses är en mindre reaktor för plutonium. Men denna finns inte annat än på konstruktionsstadie. Flera problem är olösta också tekniskt. Men plutonium väcker obehagliga frågor. Det är ämnet för kärnvapen. Skräcken är att upparbetat plutonium kommer i händer på terrorister. 

Sverige har halverat kärnkraften detta sekel, men har nu ändå större elöverskott än någonsin tidigare. Det är tack vare utveckling av vindkraft, biovärme och bergvärme. Om två år är vindkraftselen större än kärnkraften. Till detta kommer nu solelen som har en enorm potential även för Norden. Anpassningen av näten är den enkla delen och pågår, men solpanelerna kommer att finnas på taken där vi bor och arbetar. 

De som påstår att vind och sol inte fungerar när elen som bäst behövs har inte hängt med i utvecklingen av reglering och lagring. Vi exporterar ständigt el, men kan också köpa tillbaka om det händelsevis behövs. Att vi nu får olika energislag som är spridd gör oss tvärtom mindre sårbara. Allt förnuft talar nu för de förnybara energierna som nu också producerar elen billigast.

Mänskligheten har nu chansen att åter bli ett med skapelsens genuina krafter; sol, vind, vatten och skog. Att de ger stor möjlighet för Norrland ska vi inte missa. Alla energislag kräver sina ingrepp, men vi måste göra en rimlig jämförelse mellan dessa. 

Åbm


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Johan Pehrson på besök i Skellefteå i dag – tror det ska lyfta L • Löftet som ska gynna Skellefteå • "Inte så att vi älskar kärnkraft"

Johan Pehrson på besök i Skellefteå i dag – tror det ska lyfta L • Löftet som ska gynna Skellefteå • "Inte så att vi älskar kärnkraft"

Anna Krook Riekkola: Kan norra Sverige lära sig något av energiomställningen i Arizona?

Under våren är jag gästforskare på Arizona State University (ASU) i Phoenix, vilka är framstående inom hållbar utveckling. Det som lockade mig var deras fokus på den sociala delen av hållbar utveckling och att tänka kring framtiden.

Kan norra Sverige lära sig något av energiomställningen i Arizona?

Insändare: Vi i norra Norrland klarar oss bra utan kärnkraft

Vi i norra Norrland klarar oss bra utan kärnkraft

Insändare: Se upp för Moderaternas kärnkraftspropaganda

Se upp för Moderaternas kärnkraftspropaganda

Insändare: Ett hot är avvärjt – nu gäller det nästa

Ett hot är avvärjt – nu gäller det nästa
Visa fler