Vart är världen på väg?

Skribenten resonerar kring Ukraina (bilden), Ryssland, Israel, Palestina, Sydafrika och Sverige.
Skribenten resonerar kring Ukraina (bilden), Ryssland, Israel, Palestina, Sydafrika och Sverige.

Insändare 18 januari 2024 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag föddes några månader innan andra världskriget tog slut och har alltsedan dess kunnat leva i en ganska trygg värld. Kanske har det varit en falsk trygghet, men här i Sverige har vi förskonats från större katastrofer och har i lugn och ro kunnat bygga ett samhälle grundat på solidaritet och utbyggd välfärd. Nu känns det som att både solidaritet och välfärd hotas från alla håll. De stora partierna tävlar om vem som bär ”skulden” för den stora invandring som skett under ett par decennier, rasismen har brett ut sig utan att någon verkar tycka att det är ett problem.

Ukraina som under Stalins tid vid makten systematiskt mördade runt 6 miljoner ukrainare genom att svälta ut befolkningen drabbas igen av Rysslands grymheter, här i Sverige märks det knappt av. Av 6 miljoner Ukrainare på flykt verkar ytterst få komma till Sverige, finns det ens ett 100-tal i Skellefteå trots vårt behov av arbetskraft? Kanske man väljer mer vänligt sinnade länder, såg att dagersättningen för asylsökande i Sverige låg på samma nivå nu som på 90-talet, 71 kr per dag, medan genomsnittslönen under samma tid har stigit med 245 procent, särskilt stor har löneökningen naturligtvis varit för de rikaste. Man skäms för vårt land.

Sydafrika har anmält Israel till domstolen i Haag för folkmord. Samma land vägrar ta avstånd från Rysslands oprovocerade krig i Ukraina där flera gånger så många civila har dödats jämfört med i Palestina. Självklart är det en tragedi att människor dödas oavsett om det är i Ukraina eller i Palestina, men en stor skillnad är att i det ena fallet är det ett angreppskrig, i det andra ett försvarskrig. Fortfarande hålls runt 150 oskyldiga israeler som gisslan, deras fruktansvärda situation kan man inte sätta sig in i. Vad ska Israel göra för att få gisslan fri och därefter få slut på kriget? Iran tar också regelbundet utlänningar som gisslan, bland annat ett par svenskar, kanske det kan hjälpa oss att förstå Israels situation som är hundra gånger värre.

Andra länder som vägrar ta avstånd från Rysslands krig i Ukraina är Indien, Brasilien och Venezuela. Både Sydafrika och Indien är gamla kolonier, nu ställer man sig på samma sida som ett land som har som mål att införliva ett annat land i sitt imperium. Samma med flera afrikanska länder. Det är obegripligt, enda förklaringen måste vara pengar, med andra ord korruption.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa