Vart är äldreomsorgen på väg i Skellefteå?

Insändarskribenten skriver om sitt jobb inom äldreomsorgen i Skellefteå.

Insändarskribenten skriver om sitt jobb inom äldreomsorgen i Skellefteå.

Foto: Fredrik Sandberg TT

Insändare2022-07-16 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har jobbat i omsorgen i över 20 år och har samlat på mig en hel del erfarenheter och den här utvecklingen ville jag inte se. Det är en förvaring/övervakning av människor som varit yrkesverksamma i många år av sitt liv och har rätt till bättre omsorg och stimulans. Studier visar att vårdtagare mår bättre av att göra meningsfulla aktiviteter och att det minskar ångest och depression, se människan och vad de gillat tidigare. Anställ "aktivitetsledare/"promenadfolk" som kan göra aktiviteter som många skulle uppskatta – frisk luft och miljöombyte.

Idag finns mycket teknik att inhandla och implementera. Larm som trygghet finns i alla former men de äldre behöver också stimulans och aktiviteter. Det saknas engagerad och kompetent personal, i nuläget om någon kan bondska är du är guld värd. Det är brist på personal det är en massflykt till Northvolt (som naturligtvis betalar bättre) De duktiga försvinner, som fått nog av dåliga arbetsvillkor och usel lön, ständiga chefsbyten, undermåliga rutiner på olika enheter – de tappar engagemang. Flertalet av vikarierna är duktiga men tyvärr saknar de språket och jag välkomnar språktester som ska införas framöver.

Detta skapar stresspåslag sen får man gå efteråt och kontrollera så att saker blivit gjorda. En dålig helg ge man få ge all medicin om man har oturen att jobba med odelegerad personal. I princip går många ordinarie anställda i Skellefteå med dubbla jobb.

En personlig hälsning till er som jobbar dubbelt upp – ni är de sista eldsjälarna kvar. Tack.

Ni politiker har nåt att grunna på

Med bekymrade ord från en eldsjäl