Varningsklockor borde ha ringt om Karlgårdsbron

Skribenten tycker att det redan vid upphandlingen blev fel med Karlgårdsbron.

Skribenten tycker att det redan vid upphandlingen blev fel med Karlgårdsbron.

Foto: Norran

Insändare2023-01-28 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen kunde vi läsa i Norran att Karlgårdsbron blir tio månader försenad. Sedan starten har vi kunnat läsa om alla problem som kantat bygget. Och nu detta med ett starkt fördröjande av slutförandet. Jag är inte förvånad, skulle till och med säga; vad va de jag sa.

Vid upphandlingen fick kommunen tre olika anbud; ett på 200 miljoner kronor, ett på 300 och ett på 400. Man valde naturligtvis det lägsta, det var ju lägre än kommunens egen kostnadsberäkning på 300 miljoner kronor. Av historien har vi kunnat notera att de flesta av kommunens projekt har blivit väsentligt dyrare än vad man själva beräknat. Att Karlgårdsbron skulle bli ett undantag är inte sannolikt med tanke på dess komplexitet.

När man får så stor spridning på anbuden borde starka varningsklockor ha ringt. Tydligen inte hos kommunen.

De som fick uppdraget att bygga bron har bevisligen inte haft den erfarenhet och kompetens som erfordras. Det företag som lade ett anbud på 400 miljoner kronor visste nog bättre och hade större insikt i vad som krävdes i projektet. Frågan är om vi ”någonsin” får den efterlängtade Karlgårdsbron. Problemen har ju nu börjat tona upp sig på allvar.