Värna yttrandefriheten men förbjud skändning

Insändarskribenten tycker att lagen som förbjöd skändning av flaggor och heliga skrifter borde återinföras.

Insändarskribenten tycker att lagen som förbjöd skändning av flaggor och heliga skrifter borde återinföras.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Insändare2023-08-09 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En liten stilla undran: om det är en fråga om att värna yttrandefriheten att ge tillstånd till att bränna upp Koranen utanför en moské, då borde man även ge tillstånd till muslimer som ansöker om tillstånd att få bränna upp en Prideflagga i samband med Pridetåget i Stockholm. Vore det rätt väg att gå för Sverige? 

För mig har detta absolut inget att göra med yttrandefrihet. Det är bara ett sätt att provocera och på ett hotfullt sätt uttrycka hån och förakt. 

Ja, yttrandefriheten är oerhört viktig att värna och det ska vara fullt tillåtet att både från predikstolen och på Sergels torg argumentera mot aborter, Pridetåget eller för den delen argumentera mot Islam. Men då menar jag just att man yttrar sin åsikt, och inte att man bränner upp saker på ett demonstrativt sätt inför ögonen på sina meningsmotståndare. 

I början av 70-talet avskaffades lagar som förbjöd att man hädade/skändade heliga skrifter eller olika länders flaggor, så sedan dess är det fullt tillåtet att i Sverige elda upp en rysk, eller för den delen, en svensk flagga. Jag är helt emot Putins regim som bygger på lögner, maktambitioner och allt mer blodsutgjutelse för varje år som går, och det ska såklart vara fullt lagligt att uttrycka det i ord. Men att ställa mig och bränna Rysslands flagga, eller en skrift som av andra människor uppfattas som helig, nej, det gör jag bara inte. 

Jag skulle heller inte tveka att i en predikstol tala om vad Bibeln säger i frågan om utlevd homosexualitet, om jag kände att det var Guds vilja, och det måste alltid vara fullt lagligt. Men jag skulle aldrig någonsin kunna tänka mig att bränna upp en Prideflagga, och jag tycker inte att det bör vara lagligt. För det förstnämnda handlar nämligen om just yttrandefrihet, det andra handlar om något helt annat. 

Jag anser att Sverige bör återinföra lagar kring hur man får och inte får hantera länders flaggor och heliga skrifter. Den borde aldrig ha avskaffats men nu är det hög tid att återinföra dem.