Världen blir inte säkrare med kärnvapen på svensk mark

Det är med förvåning och sorg jag tar del av budskapet i Rapport den 1 november 2022. Överbefälhavaren Micael Bydén ger rådet till politikerna att inte ha några förbehåll när det gäller förhandlingarna om det eventuella svenska Nato-medlemskapet.

Överbefälhavare Micael Bydén intervjuas efter Försvarsmaktens pressträff den 1 november. Skribenten gillar inte hans råd till politikerna.

Överbefälhavare Micael Bydén intervjuas efter Försvarsmaktens pressträff den 1 november. Skribenten gillar inte hans råd till politikerna.

Foto: Tim Aro/TT

Insändare2022-11-06 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta råd innefattar också att Sverige ska vara öppet för att ta emot kärnvapen som placeras på svensk mark eller kärnvapenbestyckade fartyg i svenska hamnar. Bydén menar att "säkerhetsläget är väldigt allvarligt" och det kan ju vara sant men som historien lärt oss blir inte världen säkrare om länder sätter upp kärnvapen riktade mot respektive land.

Jag tycker att vi i Sverige och Norden ska gå i en helt annan riktning när det gäller kontakterna med Nato. Det jag önskar mest av allt är att Sverige ska dra tillbaka sin Nato-ansökan. Denna ansökan leder, vare sig vi vill det eller inte till en ökad spänning gentemot Ryssland. Norden ligger i en buffertzon och bör därför agera som diplomatisk stötdämpare istället för att med militär upprustning öka faran ytterligare.

Ibland undrar jag vems ärenden makteliten går. Det verkar hela tiden så som att staten går mot ett mer militariserat tänkande. Kärnvapen och kärnkraft kräver ett högt säkerhetstänkande och vilka är mer intresserade av en kraftig kontrollapparat än militären. Företaget Uniper hoppas nu på politiska beslut som leder till att det lönar sig att satsa på att bygga nya kärnkraftverk där det gamla Barsebäck står eller bredvid. Jag tycker att det är helt tanklöst när vi en gång hade en riktning mot kärnkraftens avskaffande.

Söker en fiende känsliga mål är kärnkraftverk, eller hemska tanke, robotbaser för kärnvapen kanske de första mål fienden anfaller. Om vi nu ska se så kallade fiender i grannfolken.

Protesterna mot nuvarande politik när det gäller militär rustning och kärnvapen politik har redan börjat. Det finns något som heter
"Tecknaruppropet" i vilket 140 tecknare medverkar. I grunden är deras budskap bara bestående av sex ord: "Nej till kärnvapen.
Nej till Nato.”

Olov Wikström, Skellefteå