Varför värdesätts vårdpersonal i Västerbotten så lågt?

Som svar på alla insändare och alla fakta om att vårdpersonalen flyr regionen; Nu fick vi veta vår löneförhöjning. Vi har individuella löner, så det kan ju vara lite olika, men personligen fick jag 2,7 procent.

Skribenten funderar över löneutvecklingen i Region Västerbotten och får svar direkt.

Skribenten funderar över löneutvecklingen i Region Västerbotten och får svar direkt.

Foto: Pär Lindström/Norran

Insändare2023-04-20 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett år då inflationen är 20 procent och till exempel industriarbetare fick 4,1 procent i år och 3, 7 nästa år. Så nu är en fråga på sin plats till ledningen för Region Västerbotten:

Vill ni att vi ska fly till bemanningsföretagen? Vill ni stänga ytterligare vårdavdelningar så att västerbottningarna inte får någon vård?

Besviken

Svar direkt

Vi vill självklart behålla våra medarbetare och löner och villkor är naturligtvis en mycket viktig del i det. Vi jobbar därför för att få en långsiktigt hållbar lönebildning. En del i det är att göra jämförelser med övriga regioner och övrig marknad Det är dock svårt att göra direkta jämförelser med vad andra avtal ger i löneöversyn. Vi kan dock konstatera att industriavtalet hamnade på en hög nivå i år.
Inom vårdsektorn har vi ofta svårt att möta upp industrisektorns lönenivåer, detta gäller för oss liksom för övriga regioner. Vi har tyvärr också en kärv ekonomi som vi behöver förhålla oss till.

Inom Region Västerbotten har vi gjort extrasatsning på personal inom dygnetruntvård för att säkra tillgång till vårdplatser.

När det gäller löneöversyn för enskilda medarbetare så har vi individuell lönesättning vilket innebär att löneöversyn mellan enskilda personer kan se olika ut.