Varför tillverka konstsnö när det finns äkta vara?

Insändarskribenten undrar varför man tillverkar snö istället för att använda befintlig och får svar direkt.
Insändarskribenten undrar varför man tillverkar snö istället för att använda befintlig och får svar direkt.

När man åker från Skellefteå centrum på väg norrut och passerar campingen så tillverkas det konstsnö av vatten (bristvara?) och dyr el samtidigt som man blir omkörd av ett antal lastbilar på väg mot snötippen på Solbacken.

Insändare 24 december 2022 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att en snökanon just lämnat oss så ställer jag mig frågande till varför inte snön som lastas på bilar inte tippas där den tillverkas?

Nästa fråga är, hur upphandlas transporter när det gäller miljö inom kommunen? Man kan se lastbilar och traktorer som står på tomgång när förarna har lunch eller kafferast, om man ifrågasätter det så är ofta svaret att en dieselmotor inte mår bra av start och stopp, eller att man inte vill komma till ett kallt fordon efter rast (finns värmare). 

Nu är det dags att sätta krav på åkerierna (marknaden som klarar av allt), för fortsätter det som det gjort hittills så kanske det inte finns något att transportera.

Miljötänkare

Svar direkt

Konstsnön som tillverkas kommer från en byggd anläggning (en damm) på Vitberget dit det pumpas vatten från en tjärn. Det används alltså inte färskvatten till detta.

Det finns också en anledning till att vi inte använder den snö som skottas upp på andra ställen. På dessa lass följer sandningsgrus och annat skräp med och det skulle förstöra skidorna för alla som åker i spåren på Vitberget.

Vad gäller fordon som kommunen anlitar finns givetvis miljökrav inskrivna i avtalen. Vid varje upphandling arbetar man för att göra detta bättre. Tyvärr finns det ännu inte fossilfria fordon så det räcker och vad gäller tomgångskörning måste vi nog hänvisa till de lokala ordningsföreskrifter polisen har. Vi kan och har inte möjlighet vara ute och kontrollera hur alla som kör fordonen sköter sig.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa